Rezort kultúry chce prísnejšie pravidlá pre používanie slovenčiny. Útok na menšiny, hovorí o zákone SaS

Používanie spisovnej slovenčiny má byť čoskoro pod prísnejším dohľadom. Zabezpečí to pripravovaná novela zákona o štátnom jazyku, ktorý bol ostro kritizovaný aj za čias jeho vzniku. Pripravuje ju rezort kultúry.

slovník.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Najnovšia novela zákona z dielne ministerstva kultúry vyvolala vlnu kontroverzie. Úprava sa má týkať zákona o štátnom jazyku, ktorý pochádza ešte z čias vlády Vladimíra Mečiara.

V skratke tento zákon určuje, že štátnym jazykom je slovenský jazyk a má prednosť pred inými jazykmi na území Slovenska. Každý občan by mal mať možnosť naučiť sa a používať slovenský jazyk, a to ústne aj písomne. Zákon podporuje výskum a ochranu slovenčiny a kodifikovanú podobu jazyka.

Používanie jazykov menšín sa riadi inými špeciálnymi predpismi.

V prípade nepoužívania spisovnej slovenčiny inštitúciami či právnickými osobami dokonca hrozia pokuty vo výške od 50 do 2 500 eur. Sankcie sa udeľujú najmä v prípade, ak nerešpektovanie zákona ohrozí zrozumiteľnosť informácií určených verejnosti alebo správ o udalostiach ohrozujúcich život, zdravie, bezpečnosť či majetok.

V praxi by to mohlo napríklad znamenať, že obec na juhu Slovenska dostane pokutu, ak v dedinskom rozhlase niektorý z dôležitých oznamov zaznie len v maďarčine, nie v slovenčine.

Zákon bol kritizovaný aj v čase jeho vzniku, teda v roku 1995, keď rezort kultúry viedol Ivan Hudec, pripomína denník Postoj. Protestovala proti nemu vtedajšia opozícia, ale aj predstavitelia národnostných menších či rôzne medzinárodné organizácie.

Prísnejší dohľad

Zákon sa od toho času niekoľkokrát zmierňoval. Aktuálna novela však má mať presne opačný efekt, a teda má sprísniť dohľad nad používaním slovenčiny. Podľa ministerstva vedeného Martinou Šimkovičovou je cieľom novely „upevniť postavenie štátneho jazyka vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku“.

Podľa Denníka N by sa pokutovanie po novom nemalo týkať len inštitúcií a právnických osôb, ale aj fyzických osôb. Rezort však nateraz tvrdí, že takýto zámer nemá.

Presná podoba novelizácie zatiaľ známa nie je, no zámer ministerstva už kritizuje opozičná SaS. Je podľa nej nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje.

Zákon je podľa strany namierený proti maďarskej menšine a Slovensko vracia do 90. rokov. Predstavitelia SaS to vyhlásili v stredu na tlačovej konferencii.

Tento nacionalistický nadutý zákon obmedzoval a stále obmedzuje v mnohých prípadoch práva občanov Slovenskej republiky slobodne šíriť a prijímať informácie vo svojom jazyku a zasahuje aj do slobody ich podnikania,“ vyhlásil René Parák zo SaS.

Ku kritike zámeru sa pridal aj predseda strany Maďarské fórum, s ktorou SaS vytvorila platformu Pravicový blok, Zsolt Simon. Navrhovaná úprava je podľa neho zámerom celej vlády, nielen ministerstva kultúry, a zmena stupňuje napätie medzi komunitami.

Požehnal ho aj Gyimesi

Rezort kultúry však argumentuje tým, že pripravovaná novela zákona o štátnom jazyku v žiadnom prípade nie je namierená proti menšinám. Legislatívne úpravy neobmedzia používanie jazykov národnostných menšín.

Ministerka Šimkovičová sa kvôli pripravovanej novele stretla aj s bývalým poslancom NR SR za vtedajšie OĽaNO (dnes hnutie Slovensko) Györgym Gyimesim. V posledných parlamentných voľbách kandidoval za maďarskú Alianciu.

Gyimesi si myslí, že ministerstvo kultúry dolaďuje návrh novely, aby sa národnostných menšín negatívne nedotkol. Mal by im, naopak, poskytnúť dostatočnú ochranu pred rozširujúcim sa vplyvom amerikanizmov.

Ministerstvo argumentuje, že potreba zákon novelizovať vyplynula z aplikačnej praxe. Tvrdí, že niektoré ustanovenia zákona boli doteraz opakovane porušované tými istými osobami, čo bolo spôsobené nízkymi sadzbami pokút a obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu.

Pozrite si tlačovú besedu strany SaS, na ktorej kritizovala pripravovaný zákon:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok