Rusko posunulo húsíom údaje zo satelitov. Povstalci ich využívajú pri útokoch na obchodné lode zo Západu

dnes 06:50 , Aktualizované: dnes 12:33

Rusko poskytlo jemenským povstalcom húsíom prostredníctvom Iránu satelitné údaje pre zameriavanie ich raketových a dronových útokov na západné obchodné lode v Červenom mori. Napísal o tom vo štvrtok večer americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na tri zdroje.

Iránom podporovanej šiitskej skupine sa vďaka tomu podľa listu darí ochromiť jednu z kľúčových globálnych obchodných trás a ďalej destabilizovať región.

Údaje z ruských satelitov

Húsíovia, ktorých Spojené štáty označujú za teroristickú organizáciu, začali na nákladné lode v Červenom mori a Adenskom zálive útočiť vlani v novembri, podľa svojho tvrdenia na podporu Palestínčanov vo vojne proti Izraelu v Pásme Gazy.

Neskôr začali pre rozširovanie svojich úderov využívať aj údaje z ruských satelitov, povedal denníku jeden zdroj oboznámený s touto záležitosťou a dvaja európski predstavitelia rezortov obrany. Tieto údaje húsíom odovzdávali členovia iránskych revolučných gárd pri svojom nasadení v Jemene, uviedol jeden zo zdrojov.

Táto spravodajská pomoc podľa WSJ ukazuje, ako ďaleko je Vladimir Putin ochotný zájsť v snahe podrývať západný ekonomický a politický poriadok. Rusko sa podľa analytikov, s ktorými list hovoril, všeobecne snaží priživovať nestabilitu od Blízkeho východu až po Áziu, aby odvracalo pozornosť aj zdroje Západu od agresie Moskvy na Ukrajine.

"Pre Rusko je kdekoľvek akýkoľvek konflikt dobrou správou, lebo odvádza pozornosť sveta od Ukrajiny. Spojené štáty pritom musia vyčleňovať vlastné prostriedky - systémy Patriot alebo delostrelecké granáty - a keď je v hre Blízky východ, je jasné, kam sa ich rozhodnú poslať," povedal denníku Alexander Gabujev, riaditeľ berlínskeho think tanku Carnegie Russia Eurasia Center.

Hovorca ruskej vlády na žiadosť WSJ o komentár bezprostredne nereagoval, hovorca húsíov sa odmietol vyjadriť.

Boje v Červenom mori

Červené more, kadiaľ predtým preplával ročne náklad v hodnote zhruba jedného bilióna dolárov, sa od vlaňajšieho novembra stalo pre globálne lodné spoločnosti bitevným poľom, poznamenal server The Times of Israel. Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu západného pobrežia Jemenu, zaútočili raketami a dronmi na viac ako 80 obchodných plavidiel, jednej lode sa zmocnili a dve potopili. Rad ďalších striel zachytila námorná koalícia pod vedením USA v Červenom mori alebo nedosiahli svoje ciele.

V reakcii na tieto útoky vedú USA a Británia od januára letecké a raketové údery proti húsíom na území Jemenu. Izrael potom v odvete za útoky na vlastnom území vykonal na konci septembra vzdušné údery na elektráreň v Jemene a kľúčový prístav Hudajdá.

Pozrite si reportáž o útoku na prístav z 21. júla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok