FOTO: Unikátny pohľad na ničivosť modernej technológie. Fotograf zachytil dopad izraelskej bomby na bytový dom

včera 17:12

Len chvíľu po izraelskom varovaní namieril fotograf agentúry AP spoza stromu svoj objektív na obytnú budovu v Bejrúte. Keď o niekoľko okamihov neskôr spadla z oblohy bomba, bol dokonale pripravený zdokumentovať ničivú katastrofu, sekundu po sekunde a záber po zábere, uvádza agentúra AP.

Izraelská navádzacia raketa
Foto: AP/Bilal Hussein
Izraelská navádzacia raketa Foto: AP/Bilal Hussein Izraelská navádzacia bomba
Izraelská navádzacia raketa Foto: AP/Bilal Hussein Izraelská navádzacia bomba
Izraelská navádzacia raketa Foto: AP/Bilal Hussein Izraelská navádzacia bomba
Izrael Foto: AP/Bilal Hussein Izraelská navádzacia bomba
Izraelská navádzacia raketa Foto: AP/Bilal Hussein Izraelská navádzacia bomba

Ničivosť modernej vojny

"Počul som zvuk svištiacej rakety, zamieril som k budove a potom som začal fotografovať," povedal fotograf Bilal Husajn v utorok, niekoľko hodín po útoku izraelských síl. Snímky, ktoré fotoreportér urobil, vrátane rakety vo vzduchu krátko predtým, ako zničila budovu, poskytujú nezvyčajný pohľad na rýchlosť, silu a ničivosť modernej vojny.

Utorňajší úder prišiel približne 40 minút po varovaní izraelského vojenského hovorcu zverejnenom v arabčine na sociálnych sieťach. V tomto varovaní armáda vyzvala obyvateľov dvoch budov na južnom predmestí Bejrútu, aby sa evakuovali.

Armáda v tejto súvislosti uviedla, že domy sa nachádzajú v blízkosti skladov a iných zariadení libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Navádzaná inteligentná bomba

Nezávislí experti, s ktorými sa agentúra rozprávala, uviedli, že ide o takzvanú navádzanú "inteligentnú" bombu vyslanú z izraelského lietadla. Podľa Richarda Weira, vedúceho výskumného pracovníka organizácie Human Rights Watch (HRW), mala bomba hlavicu s hmotnosťou približne 900 kg a bola vybavená navádzacou súpravou izraelskej výroby známou ako SPICE.

Tento systém vyrába izraelská štátna spoločnosť Rafael Advanced Defense Systems a je pripojený k štandardným neriadeným bombám. Izrael sa odmietol vyjadriť k typu použitej bomby.

Podľa novinárov agentúry AP, ktorí boli na mieste, došlo niekoľko minút pred zásahom budovy k dvom menším úderom, ktoré izraelská armáda často označuje ako varovný úder alebo "klopanie na strechu".

Tento postup bol pozorovaný aj pri izraelskej ofenzíve proti teroristickej skupine Hamas v pásme Gazy, kde bolo podľa dnešného vyhlásenia tamojších úradov od začiatku vojny v októbri minulého roka zabitých 42 847 ľudí a 100 544 zranených.

Pozrite si archívnu reportáž z 20. októbra 2024 o tom, ako vyšetrujú únik izraelských plánov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok