Izrael chce voľnú ruku v Libanone. Spojeným štátom odovzdal dokument o podmienkach na ukončenie vojny

dnes 09:32

Izrael minulý týždeň odovzdal Spojeným štátom dokument obsahujúci jeho podmienky na ukončenie vojny v Libanone. Uviedol to v nedeľu spravodajský portál Axios, odvolávajúci sa na dvoch amerických a dvoch izraelských predstaviteľov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Izrael tank
Foto: TASR/AP

Izrael podľa dokumentu požaduje, aby jeho ozbrojené sily mohli použiť "aktívnu silu" s cieľom zabrániť hnutiu Hizballáh podporovanému Iránom, aby sa opätovne vyzbrojilo a obnovilo svoju vojenskú infraštruktúru v blízkosti hraníc s Libanonom.

Ďalšou z podmienok Tel Avivu je, aby izraelské letectvo mohlo voľne operovať v libanonskom vzdušnom priestore, píše Axios s odvolaním na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

Požiadavky Izraela

Pravdepodobnosť, že by Libanon a medzinárodné spoločenstvo súhlasili s požiadavkami Izraelu je veľmi malá, uviedol pre Axios americký predstaviteľ.

Biely dom ani americké ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k článku webu Axios bezprostredne nereagovali.

V pondelok sa v Bejrúte stretne osobitný americký vyslanec Amos Hochstein s predstaviteľmi Libanonu, s ktorými bude diskutovať o diplomatickom riešení konfliktu, uviedli pre agentúru Reuters dva libanonské zdroje.

Pozrite si archívnu reportáž z 15. októbra 2024 o napätí z občianskej vojny, ktoré rastie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok