Vojaci KĽDR dostanú od Putina slušnú výplatu, tá poputuje Kimovi do vrecka. Ich rodiny posielajú do izolácie

Juhokórejská rozviedka sa domnieva, že severokórejskí vojaci, ktorí cvičia v Rusku, dostávajú 2 000 dolárov (vyše 1 800 eur) mesačne. Väčšinu peňazí si zrejme necháva režim, ktorý izoluje ich rodiny, aby KĽDR nemohla šíriť informácie o ich vyslaní do Ruska. Soul označuje vojakov za potravu pre delá a USA tvrdia, že budú lovnou zverou aj pre Ukrajincov.

Kim, KĽDR
Foto: TASR/AP

Približne 2 000 severokórejských vojakov sa po výcviku v Rusku už presúva na západ k ukrajinským hraniciam, uviedol ukrajinský vojenský zdroj pre tlačovú agentúru Kyodo.

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej agentúry HUR, predtým uviedol, že vojaci KĽDR pravdepodobne zamieria do Kurskej oblasti, aby tam pomohli ruským jednotkám vyhnať ukrajinských vojakov, píše iDnes.cz.

NATO má tiež dôkazy o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska. "Ak by títo vojaci boli určení na boj na Ukrajine, predstavovalo by to významnú eskaláciu severokórejskej podpory nezákonnej vojny vedenej Ruskom," uviedla v stredu hovorkyňa Aliancie Farah Dakhlallahová.

Vo videu nižšie môžete vidieť severokórejského vojaka, ako ukazuje vybavenie od Ruska.

Izolácia rodín

Podľa juhokórejskej spravodajskej služby sa severokórejský režim snaží utajiť informácie o vyslaní vojsk do Ruska. Napriek tomu do krajiny prenikli informácie od "nariekajúcich" znepokojených rodín, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

KĽDR ich preto presunula na bližšie nešpecifikované izolované miesto, aby minimalizovala riziko šírenia správ.

Nie je isté, koľko z ruského platu dostanú severokórejskí vojaci. KĽDR si zvyčajne ponecháva veľkú časť peňazí, ktoré dostáva od zahraničných pracovníkov, upozorňuje Rádio Slobodná Ázia. Väčšinu si zrejme štát ponechá aj v tomto prípade.

Chabé platy a vojenský výcvik

Stanica tiež poznamenáva, že suma od Rusov je výrazne vyššia ako bežný plat severokórejského vojenského personálu. Pohybuje sa v rozmedzí tisíc (0,67 eur) až tritisíc severokórejských wonov (64,83 eur). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že chudobná KĽDR posiela vojakov do Ruska za peniaze.

Juhokórejská spravodajská služba uviedla, že k 1 500 vojakom, ktorí už v Rusku sú, pribudlo ďalších 1 500, čím sa ich počet zvýšil na 3 000. Spravodajské služby odhadujú, že Severná Kórea má v úmysle do decembra vyslať ďalších 10 000 mužov.

Vyhrážky a vojenský výcvik

Juhokórejčania tvrdia, že ich severní susedia boli umiestnení na niekoľkých vojenských základniach a absolvujú tam výcvik, v rámci ktorého sa napríklad učia používať vojenskú techniku vrátane dronov.

Šéf juhokórejskej spravodajskej služby povedal, že ruskí inštruktori majú vysokú mienku o morálke a fyzickej sile severokórejských vojakov, ale zároveň si myslia, že nakoniec utrpia veľké straty, pretože nemajú skúsenosti s moderným vedením vojny.

Za "nepodložené informácie" označil poskytnutie vojenských jednotiek severokórejský zástupca pri OSN. Kim Čong-unova sestra pohrozila Južnej Kórei a Ukrajine, že budú čeliť "hrozným následkom", ak nezastavia svoje údajné provokácie voči KĽDR.

Pozrite si archívnu reportáž z 24. októbra 2024 o tom, ako KĽDR vyslala vojakov do Ruska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok