Západ využíva vojnu na Ukrajine a chce porážku Ruska. Sú to iluzórne kalkulácie, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že oponenti Moskvy využívajú konflikt na Ukrajine v nádeji, že sa im podarí vojensky poraziť Rusko. V tomto však podľa neho neuspejú. Putin to povedal na samite krajín BRICS v ruskej Kazani, informuje o tom agentúra AFP.

Rusko BRICS Samit Putin
Foto: TASR/AP

Iluzórne predstavy Západu?

Oponenti Ruska "neskrývajú svoj cieľ uštedriť našej krajine strategickú porážku", vyhlásil Putin. "Poviem to priamo, že sú to iluzórne kalkulácie, ktoré môžu robiť len tí, ktorí nepoznajú históriu Ruska," dodal.

"Ukrajinu využívajú na vytvorenie kritických hrozieb pre bezpečnosť Ruska. Ignorujú pri tom naše životné záujmy, spravodlivé obavy ohľadom porušovania práv rusky hovoriacich ľudí a teraz už vôbec neskrývajú cieľ uštedriť našej krajine strategickú porážku," vyhlásil na adresu západných štátov Putin podľa agentúry Interfax. 

Putin najskôr odôvodňoval ruskú inváziu snahou "demilitarizovať" a "denacifikovať" susednú krajinu, na čele ktorej stojí prezident židovského pôvodu a v ktorej politike - podľa volebných výsledkov - zohráva krajnú pravicu len okrajovú úlohu. Neskôr, ako sa vojna predlžovala, začal obviňovať zo zatiahnutia Ruska do vojny Západ, ktorý poskytol brániacu sa krajinu vojenskú a ďalšiu pomoc.

Šéf Kremľa varoval Blízky východ

Putin na samite BRICS ďalej varoval, že Blízky východ sa nachádza na pokraji veľkej vojny. "Vojenská akcia, ktorá sa začala pred rokom v Gaze, sa teraz rozšírila do Libanonu. Týka sa aj ďalších krajín v regióne," dodal.

"Miera konfrontácie medzi Izraelom a Iránom ostro stúpla. To celé pripomína reťazovú reakciu a posúva Blízky východ na pokraj vojny veľkého rozsahu," podotkol ďalej šéf Kremľa.

Násilie na Blízkom východe podľa neho neskončí, kým nebude vytvorený nezávislý palestínsky štát, dodal Putin na schôdzke, na ktorej sa okrem iných zúčastnil aj predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

"Kľúčovou požiadavkou na obnovenie mieru a stability na palestínskych územiach je zrealizovanie dvojštátneho vzorca schváleného Bezpečnostnou radou OSN i Valným zhromaždením," zdôraznil Putin. Ako dodal, toto by "napravilo historickú krivdu voči palestínskemu ľudu".

Pozrite si reportáž o samite z 23. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok