Nebezpečná baktéria v hamburgeroch McDonald's sa týka len USA. Reťazec očakáva nárast prípadov

dnes 09:57

Šírenie nákazy spôsobenej baktériou E.Coli v hamburgeroch Quarter Pounder sa týka len Spojených štátov, uviedol hovorca reťazca Mcdonald's. Sendvič sa na rôznych trhoch predáva pod iným názvom, napríklad na Slovensku a v Česku je to McRoyal.

McDonalds Quarter Pounder hamburger
Foto: TASR/AP
Hamburger Quarter Pounder.

Nákaza sa v USA podľa médií týka zatiaľ asi 50 ľudí, jeden z nich zomrel. Reťazec musel položku stiahnuť z menu v pätine zo svojich 14-tisíc amerických reštaurácií.

"Spoločnosť McDonald's pomerne rýchlo prijala opatrenia, aby, ako dúfame, zabránila čo najväčšiemu počtu prípadov," povedal agentúre Reuters hovorca amerického Úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Tom Skinner. Úrad podľa neho očakáva, že počet prípadov bude v najbližších dňoch ďalej narastať.

Stanovisko spoločnosti McDonald's Slovensko

"Chceli by sme ubezpečiť verejnosť a najmä našich zákazníkov, že táto situácia nemá žiadny vplyv na prevádzky McDonald's na Slovensku. Ani jeden z dotknutých produktov či ingrediencií sa v našich slovenských reštauráciách nevyskytujú," uviedla PR manažérka spoločnosti McDonald's na Slovensku a v Českej republike Lucia Poláčeková.

Hamburger vyškrtli z menu v niekoľkých štátoch

Predchádzajúci výskyt baktérie E.coli vo veľkých amerických reťazcoch rýchleho občerstvenia spôsobil, že sa spotrebitelia týmto reťazcom dlho vyhýbali. Prezident spoločnosti pre USA Joe Erlinger vo video odkaze vyhlásil, že McDonald's teraz musí obnoviť dôveru verejnosti. Firma podľa neho plne spolupracuje s CDC.

Spoločnosť bola nútená škrtnúť Quarter Pounder z menu v reštauráciách v Colorade, Kansase, Utahu a Wyomingu a v niektorých častiach Idaha, Iowy, Missouri, Montany, Nebrasky, Nevady, Nového Mexika a Oklahomy.

"Ide o dočasnú zmenu, pretože vyšetrovanie pokračuje a my rýchlo pracujeme na tom, aby sme v týchto štátoch čo najskôr obnovili plnú ponuku," dodal Erlinger. Firma podľa neho robí "proaktívne kroky" na to, aby v sendvičoch Quarter Pounder naďalej nepoužívala krájanú cibuľu, u ktorej má podozrenie, že bola zdrojom nákazy.

Vinníkom má byť dodávateľ cibule

"Sme stále v počiatočnom štádiu toho, ako sa k tomu McDonald's postaví," povedal americký právnik zaoberajúci sa bezpečnosťou potravín Bill Marler, ktorý v minulosti zastupoval obete v podobných prípadoch. "Ale zbaviť sa dodávateľa cibule - ak sú si istí, že je zdrojom - bude naozaj zásadné," dodal.

Dodávatelia McDonald's podľa hovorcov spoločnosti svoje výrobky často testujú. V období, ktoré CDC uviedla ako dátum prepuknutia šírenia nákazy, žiadny z nich tento kmeň E.Coli neidentifikoval, dodali hovorcovia.

Analytici označili nákazu za potenciálny problém pre McDonald's pred zverejnením výsledkov. "Najhorší scenár by bol, že ochorie viac ľudí alebo bude zasiahnutých viac ingrediencií či dodávateľov, čo by mohlo predstavovať dlhodobejší problém, ktorý by mohol značku ešte viac poškodiť," povedal agentúre Reuters analytik spoločnosti CFRA Research Arun Sundaram.

Akcie podniku v stredu oslabili o viac ako päť percent. Spoločnosť McDonald's navyše nedávno vykázala prvý pokles štvrťročných tržieb za viac ako tri roky.

Medzi príznaky nákazy baktériou E.coli patria silné žalúdočné kŕče, hnačka a vracanie. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, sa začne cítiť zle tri až štyri dni po konzumácii jedla či nápoja, v ktorých sa táto baktéria objavila. V roku 1993 baktéria E. coli z nedostatočne tepelne upravených hamburgerov v reštauráciách Jack in the Box viedla k smrti štyroch detí.

Pozrite si archívnu reportáž o ruskej náhrade amerického fast food reťazca po vpáde na Ukrajinu z júna 2022:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok