McDonald's má problém. Desiatky ľudí ochoreli po zjedení jednej z ingrediencií, hlásia aj úmrtie

dnes 14:45 , Aktualizované: dnes 15:28

V Spojených štátoch zomrel jeden človek a desiatky ľudí ochoreli v dôsledku epidémie baktérie E.coli, ktorá pravdepodobne pochádza z hamburgerov spoločnosti McDonald's. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

McDonald's
Foto: X/Samuel Figueroa

Infekcia, ktorá zrejme súvisí s hamburgerom Quarter Pounder, sa doteraz vyskytla u 49 ľudí v desiatich štátoch USA, z ktorých desať muselo byť liečených v nemocnici. Najviac postihnutým štátom je Colorado, kde sa nakazilo 26 ľudí.

Po zverejnení článku reagovala aj spoločnosť McDonald's Slovensko

"Chceli by sme ubezpečiť verejnosť a najmä našich zákazníkov, že táto situácia nemá žiadny vplyv na prevádzky McDonald's na Slovensku. Ani jeden z dotknutých produktov či ingrediencií sa v našich slovenských reštauráciách nevyskytujú," uviedla PR manažérka spoločnosti McDonald's na Slovensku a v Českej republike Lucia Poláčeková.

Čo spôsobilo nákazu?

Všetci opýtaní počas vyšetrovania uviedli, že pred vypuknutím nákazy jedli v reštauráciách McDonald's a väčšina z nich spomenula hamburger Quarter Pounder. Presná zložka, ktorá mohla spôsobiť nákazu, zatiaľ nebola identifikovaná, ale vyšetrovanie sa zameriava predovšetkým na mäso a cibuľu v hamburgeri.

"Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že časť ochorení môže súvisieť s nakrájanou cibuľou použitou v Quarter Pounder, ktorá pochádza od jedného dodávateľa obsluhujúceho tri distribučné centrá," uviedol vo vyhlásení Cesar Piña z reťazca rýchleho občerstvenia.

Spoločnosť McDonald's odstránila cibuľu a hovädzie mäso použité na výrobu hamburgerov Quarter Pounder z reštaurácií v postihnutých štátoch.

Aké sú príznaky infekcie?

Medzi príznaky infekcie E. coli patria silné žalúdočné kŕče, hnačka a zvracanie. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, sa začne cítiť zle tri až štyri dni po tom, čo zjedli alebo vypili niečo, čo obsahovalo baktériu.

V roku 1993 E. coli z nedostatočne tepelne upravených hamburgerov v reštauráciách Jack in the Box viedla k úmrtiu štyroch detí.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako sa môžete otráviť jedlom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok