Do Ruska smeruje ďalšia tisícka vojakov z KĽDR, dôkazov pribúda. Je to nezmysel, povedal Lukašenko

dnes 07:36 , Aktualizované: dnes 07:44

Severná Kórea vyslala do Ruska ďalších 1500 svojich vojakov, uviedol vo štvrtok šéf juhokórejskej spravodajskej služby Čo Te-Jong. O rovnakom počte mužov, ktorí z KĽDR dorazili do Moskvy, hovorila juhokórejská rozviedka už minulý týždeň.

Podobne sa vyjadril aj americký minister obrany Lloyd Austin. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby podľa agentúry Reuters povedal, že najmenej 3000 severokórejských vojakov podstupuje výcvik na východe Ruska. Hovorkyňa NATO podľa AFP uviedla, že aliancia má dôkazy o prítomnosti severokórejských vojakov v Rusku.

Dôkazy

Štáty NATO majú "dôkazy o rozmiestnení severokórejských jednotiek v Rusku. Ak by tieto jednotky boli určené na boje na Ukrajine, znamenalo by to významnú eskaláciu severokórejskej podpory nezákonnej vojny vedenej Ruskom," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Šéf Pentagonu, ktorý rokoval v Ríme, uviedol, že existujú dôkazy o tom, že severokórejské jednotky boli v Rusku. "Čo tam presne robia? To ešte uvidíme," povedal podľa denníka The Washington Post. Kirby neskôr uviedol, že podľa informácií USA sa severokórejskí vojaci v prvej polovici októbra preplavili z KĽDR do ruského Vladivostoku, načo zamierili na tri vojenské základne na východe Ruska, kde podstupujú výcvik.

Juhokórejská spravodajská služba oznámila, že 3000 Severokórejčanov je na viacerých vojenských základniach a prechádza tam výcvikom, napríklad ako používať vojenskú techniku vrátane bezpilotných lietadiel. Te-Jong odhaduje, že Severná Kórea plánuje do decembra vyslať ďalších 10-tisíc vojakov. Šéf juhokórejských spravodajcov povedal, že ruskí inštruktori majú vysokú mienku o morálke a fyzickej sile severokórejských vojakov, no zároveň si myslia, že nakoniec utrpia ťažké straty na životoch kvôli neskúsenostiam s modernou vojnou. Rusko okrem iného rekrutuje veľké množstvo tlmočníkov.

Moskva poprela, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na podporu vojny. Severokórejský zástupca pri OSN v New Yorku v pondelok informácie označil za "nepodložené fámy".

Nezmysel, hovorí Lukašenko

Za nezmysel tieto tvrdenia označil aj bieloruský autoritársky vodca a spojenec Moskvy Alexander Lukašenko. Ak by sa tieto informácie potvrdili, bol by to podľa neho krok smerom k eskalácii konfliktu. Vyjadril sa tak v rozhovore s britskou stanicou BBC na okraj samitu rozvíjajúcich sa ekonomík zoskupenia BRICS v ruskej Kazani, ktorého členom by sa Bielorusko pod Lukašenkovým vedením rado stalo.

"Nezmysel," odpovedal bieloruský vodca na otázku týkajúcu sa informácií napríklad Južnej Kórey alebo Kyjeva ohľadom vyslania niekoľkých tisícok vojakov KĽDR do Ruska, aby sa zapojili do boja proti Ukrajine. "Ako poznám jeho povahu, Putin by sa nikdy nepokúsil presvedčiť inú krajinu, aby zapojila svoju armádu do ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine," vyhlásil Lukašenko, pričom použil termín, ktorým Moskva označuje svoju vojenskú agresiu v susednej krajine.

Na otázku novinára, čo by to znamenalo, ak by sa informácie potvrdili, odvetil: "Ak by sa na línii dotyku ocitli ozbrojené sily akejkoľvek (inej) krajiny, dokonca aj Bieloruska, bol by to krok k eskalácii konfliktu. Lebo vy, Anglosasi, by ste okamžite povedali, že sa na jednej strane zapojila ďalšia krajina... takže by na Ukrajine boli rozmiestnené jednotky NATO." Lukašenko tiež tvrdil, že ho Kremeľ nikdy nepožiadal o pomoc bieloruských vojakov.

Pozrite si reportáž o v severokórejských vojakoch z 23. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok