USA poskytnú Ukrajine pôžičku. Splatená bude zo zmrazeného ruského majetku, potvrdil to Biden

včera 20:57

Spojené štáty poskytnú Ukrajine pôžičku vo výške 20 miliárd dolárov (18 551 000 000 eur), ktorá bude celá splatená z výnosov zo zmrazeného ruského štátneho majetku, oznámil to v stredu prezident Joe Biden. Ide o súčasť celkového úverového balíka vo výške 50 miliárd dolárov, na ktorom sa začiatkom roka dohodli krajiny G7.

Rusko
Foto: TASR/AP

Dohodu o americkom podiele na tejto bezprecedentnej pôžičke v stredu vo Washingtone podpísali americká ministerka financií Janet Yellenová a jej ukrajinský kolega Serhij Marčenko.

Dohoda G7 a pôžičky na podporu Ukrajiny

"Ukrajina teraz môže získať pomoc, ktorú potrebuje, bez toho, aby zaťažila daňových poplatníkov. Tieto pôžičky podporia ukrajinský ľud pri obrane a obnove jeho krajiny," uviedol Biden vo vyhlásení. "A naše úsilie jasne hovorí: tyrani sa budú zodpovedať za škody, ktoré spôsobia," dodal.

Yellenová a Marčenko sa v písomnej dohode podpísanej v stredu vo Washingtone zaviazali, že americká pôžička bude splatená len z výnosov zo zmrazených ruských aktív, nie z peňazí amerických daňových poplatníkov.

"Ak by sme nechali Ukrajinu padnúť, len by sme podporili ďalšiu agresiu (Vladimíra) Putina a ohrozili bezpečnosť našich spojencov v NATO v Európe, ktorých sme zmluvne zaviazaní brániť," uviedla šéfka rezortu financií s odkazom na ruského vládcu a článok 5 Severoatlantickej zmluvy.

Skupina siedmich najvýznamnejších svetových ekonomík (G7) sa v júni dohodla, že Ukrajine, ktorá už tretí rok odoláva ruskej agresii, pomôže pôžičkami vo výške 50 miliárd dolárov. Dohoda predpokladá použitie prostriedkov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky bez toho, aby ich jednotlivé krajiny skonfiškovali, čo vyvolalo právne otázky.

Zmazené ruské aktíva

"Aby bolo jasné, nič podobné sa ešte neudialo," povedal Daleep Singh, zástupca amerického bezpečnostného poradcu pre medzinárodné hospodárske vzťahy. "Ešte nikdy sa nestalo, že by multilaterálna koalícia zmrazila aktíva agresorskej krajiny a následne použila hodnotu týchto aktív na financovanie obrany napadnutej strany, a to všetko pri rešpektovaní zásad právneho štátu a zachovaní solidarity," povedal.

Bidenova administratíva má podľa neho v úmysle rozdeliť 20 miliárd amerických dolárov medzi pomoc ukrajinskému hospodárstvu a armáde. Na zaslanie akejkoľvek vojenskej pomoci by však bol potrebný súhlas Kongresu.

Zvyšných 30 miliárd dolárov má poskytnúť Európska únia, Británia, Kanada a Japonsko. Členské štáty EÚ v stredu oficiálne schválili pôžičky pre Ukrajinu vo výške až 35 miliárd eur.

Proti myšlienke použiť zmrazené ruské aktíva na pomoc Ukrajine sa pôvodne postavili európski predstavitelia, ktorí sa obávali právnych aspektov a narušenia finančnej stability.

Výnosy z aktív

Po viac ako roku rokovaní medzi finančnými predstaviteľmi tento proces nabral na obrátkach, najmä po tom, ako prezident Joe Biden v apríli podpísal legislatívu, ktorá umožňuje vláde USA zadržať približne päť miliárd dolárov ruských štátnych aktív v Spojených štátoch.

Prevažná väčšina zmrazených ruských aktív sa však nachádza v krajinách EÚ, kde dosahuje približne 210 miliárd EUR. Podľa Európskej komisie výnosy z týchto aktív, ktoré sa použijú na splatenie pôžičiek, predstavujú štyri až päť miliárd eur ročne.

USA už predtým požadovali od EÚ prísnejšie záruky, že aktíva zostanú zmrazené dlhšie obdobie, a to aj v prípade, že sa na Ukrajine dosiahne prímerie. Chceli tak znížiť riziko, že peniaze amerických daňových poplatníkov sa budú musieť použiť na splatenie dlhu namiesto výnosov z ruských aktív.

Svetová banka vo svojom najnovšom hodnotení doterajších škôd na Ukrajine, ktoré zverejnila vo februári, odhadla, že náklady na rekonštrukciu a obnovu krajiny v nasledujúcich desiatich rokoch dosiahnu 486 miliárd dolárov.

Pozrite si archívnu reportáž z 20. júna 2024 o ruských sankciách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok