EÚ rozširuje sankcie proti Rusku aj na čínske firmy. Maďarsko sa proti sankčnému balíku ohradzuje

16.2.2024 11:43

Európska únia posilňuje svoju reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu aktualizovaným sankčným balíkom. Rozšírenie sankcií odráža odhodlanie EÚ zasiahnuť proti tým, ktorí podporujú aktivity Moskvy, aj za hranicami Ruska.

Maďarský parlament
Foto: TASR/AP
Maďarský parlament

Rozširovanie sankčného balíka

Podľa denníka Financial Times (FT) je tento raz pre Budapešť problémom vôbec prvé zaradenie viacerých čínskych firiem na sankčný zoznam.

Veľvyslanci krajín Únie v stredu rokovali o pláne nových postihov za ruskú inváziu do susednej krajiny. Balík má rozšíriť sankčný zoznam o mená dvoch stoviek ľudí, firiem či inštitúcií, ktoré sa podľa únijnej diplomacie nejakým spôsobom podieľajú na agresii voči Ukrajine. Okrem ruských subjektov na ňom má figurovať viacero čínskych firiem za to, že pomáhajú Moskve obchádzať predtým prijaté opatrenia znemožňujúce nákup vojensky využiteľných technológií.

Anketa

Súhlasíte s tým, aby sa balík sankcií rozšíril aj na čínske firmy?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 16

Maďari boli osamotení

Podľa diplomatických zdrojov denníka bol maďarský zástupca jediným veľvyslancom, ktorý nesúhlasil s navrhnutou podobou sankcií. Tie chce európsky blok schváliť do druhého výročia ruského vpádu na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára.

"Maďari nesúhlasili kvôli čínskym firmám," povedal FT jeden zo zdrojov prítomných na rokovaní veľvyslancov. Podľa ďalšieho diplomata si maďarský zástupca vyžiadal viac času na analýzu navrhnutého textu.

Pozrite si archívnu reportáž o blokovaní vstupu Švédska do NATO.

Zmrazenie majetku

Firmy zo sankčného zoznamu majú zmrazený majetok na území EÚ a subjekty z Únie s nimi majú zakázané akokoľvek obchodovať či im poskytovať financie.

Maďarsko v minulosti opakovane odďaľovalo schvaľovanie niektorých predchádzajúcich sankčných balíkov a vymohlo si množstvo výnimiek týkajúcich sa aj niektorých ruských činiteľov. Premiér Viktor Orbán, ktorý je mnohými západnými politikmi považovaný za spojenca ruského vodcu Vladimira Putina, v minulých mesiacoch blokoval tiež schválenie 50 miliárd únijnej pomoci pre Kyjev.

Aktuálny návrh je podľa FT pre Maďarsko citlivý práve kvôli zaradeniu spoločností sídliacich mimo Ruska. Popri troch čínskych na ňom majú figurovať aj subjekty z Indie, Turecka či Srbska. Návrh potrestať firmy z pevninskej Číny pritom EÚ vlani zamietla. Sankcie v júni vzniesla iba na tri spoločnosti sídliace v Hongkongu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok