Z leteckej firmy v Ankare sa ozval silný výbuch, nasledovala streľba. Turecký minister hovorí o terorizme

dnes 16:03 , Aktualizované: dnes 21:30

Podľa tureckých médií bolo v stredu v Ankare v blízkosti sídla tureckého výrobcu lietadiel TUSAŞ počuť hlasnú explóziu, po ktorej nasledovala zjavná streľba. Minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že išlo o teroristický útok, ktorý si vyžiadal obete. Podrobnosti však zatiaľ nie sú k dispozícii.

Samovražedný atentátnik

Počet obetí útoku stúpol na päť a 22 ľudí utrpelo zranenia. Predchádzajúci počet štyroch obetí zvýšil minister vnútra Ali Yerlikaya, ktorý predtým informoval o dvoch mŕtvych útočníkoch.

Predstaviteľ miestnej vlády Selim Cirpanoglu, ktorého citovali agentúry, uviedol, že obete útoku sú tri a zranených päť.

Niektoré turecké médiá sa zmieňujú o útoku samovražedného atentátnika. Na mieste činu je niekoľko záchranných zložiek a polícia.

Zamestnanci spoločnosti, ktorá sídli na predmestí Ankary, boli podľa agentúry AP odvedení do bezpečia.

Čo sa stalo?

Podľa televíznej stanice NTV skupina útočníkov prišla do areálu v čase zmeny bezpečnostnej služby na taxíku. Stanica uviedla, že najmenej jeden útočník odpálil bombu a ostatní vošli do areálu cez poškodenú bránu. Zamestnanci po začatí útoku zamierili do krytov.

Na záberoch z bezpečnostných kamier, ktoré odvysielala televízia NTV, je vidieť muža v čiernom civilnom oblečení s batohom na chrbte, ktorý drží útočnú pušku. Je vidieť, že medzi útočníkmi bola najmenej jedna žena, ktorá mala tiež útočnú pušku.

Kto útok odsúdil?

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte útok odsúdil a uviedol, že Aliancia stojí pri Turecku. Dodal, že telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a situáciu pozorne sleduje. Útok odsúdila aj delegácia EÚ v Turecku.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť v súvislosti s útokom počas stretnutia s Erdoganom v Kazani.

Útok odsúdilo aj Nemecko. Hovorkyňa nemeckého rezortu diplomacie ho označila za "šokujúci" a dodala, že Berlín čo najdôraznejšie odsudzuje všetky formy terorizmu.

Pozrite si archívnu reportáž z 23. októbra 2024 o samite BRICS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok