Bezpečnosť lodnej dopravy v Čiernom mori ohrozujú míny. Ankara, Bukurešť a Sofia spolupracujú na ich odstránení

1.7.2024 20:49

V Čiernom mori sa v pondelok začala operácia na odstránenie plávajúcich námorných mín s cieľom zvýšiť bezpečnosť lodnej dopravy, najmä pri vývoze obilia z Ukrajiny. Agentúra Bloomberg pondelok informovala, že na odstraňovaní mín spolupracuje trojica krajín, Turecko, Rumunsko a Bulharsko, ktoré ležia v Čiernom mori.

loď mína Čierne more
Foto: Facebook/Державна прикордонна служба України

Iniciatíva pod vedením Ankary je prvou veľkou spoločnou akciou čiernomorských krajín od februára 2022, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

Cieľom iniciatívy je zneškodniť míny unášané do konkrétnych oblastí Čierneho mora. Ankara, Bukurešť a Sofia podpísali dohodu o spoločnom boji proti námorným mínam v Čiernom mori v januári tohto roku.

Bezpečná plavba lodí

Ukrajina a Rusko sú kľúčovými producentmi obilia, ale ruská vojenská agresia ohrozuje bezpečnú plavbu lodí v Čiernom mori. Po začiatku invázie Rusko zablokovalo námorné trasy v Čiernom mori, po ktorých Ukrajina vyvážala potraviny, najmä do chudobnejších krajín sveta.

Kyjev čiastočne obnovil vývoz po mori v prvom roku vojny vďaka dohode o dodávkach obilia, ktorú sprostredkovalo Turecko a OSN, ale Moskva ju vlani nepredĺžila.

Krajina má vlastný dočasný koridor

Kyjev medzitým vytvoril vlastný dočasný koridor pozdĺž pobrežia a ďalej do rumunských teritoriálnych vôd a Turecka. Tým sa zvýšil vývoz, ale táto trasa je naďalej riskantná. Rusko minulý rok tiež zintenzívnilo letecké útoky na ukrajinské prístavy, napríklad na Odesu.

Tie sú kľúčové pre prepravu obilia a iných poľnohospodárskych komodít. Kyjev však minulý týždeň podľa agentúry Bloomberg uviedol, že Ukrajina vyviezla 37,4 milióna ton poľnohospodárskych produktov cez tri čiernomorské prístavy od sprevádzkovania námorného koridoru v auguste minulého roka.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. decembra 2023 o tom, ako loď v Čiernom mori narazila na mínu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok