Šutaj Eštok o koncovej nemocnici v Ružinove: Projekt je nerealistický. Výstavbu chce prediskutovať so Šaškom

dnes 13:17 , Aktualizované: dnes 16:04

Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok nepovažuje výstavbu koncovej nemocnice v Bratislavskom Ružinove za reálnu. Rovnakého názoru je aj minister školstva Tomáš Drucker.

O téme sa plánuje rozprávať s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD). Minister to vyhlásil v stredu (23. októbra) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Nevidí to reálne

"Možno aj ja budem prekvapený po debate s pánom Šaškom. Možno, že mi povie, že je to reálne, ale ja ako minister vnútra a ako občan to veľmi reálne nevidím, aby sa búral štadión a podobné veci," vyhlásil minister.      

Podľa predsedu hlasu by zároveň do úvahy pripadala aj príprava projektu koncovej nemocnice v Bratislave z rozpočtu iného rezortu. Spomenul, že časť peňazí pre ministerstvo obrany ide na civilné projekty.

Podobne to vníma aj Drucker

Zámer postaviť novú koncovú nemocnicu hlavného mesta v Ružinove v stredu komentoval aj minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Nevidím projekt novej národnej nemocnice v Ružinove ako reálny, vzhľadom na danú lokalitu a okolnosti, ktoré podmieňujú výstavbu takéhoto objektu v danej lokalite, ako je napríklad zbúranie existujúceho štadióna", uviedol pred rokovaním vlády.

Svoj pohľad na vec tlmočil aj predsedovi Lekárskeho odborového združenia Petrovi Visolajskému. Zdôraznil, že netvrdí, že tento projekt v Ružinove nebude.

Krajčí: Vytvárali priestor pre Pentu

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí kritizuje strany Smer a Hlas za nedostatok záujmu o výstavbu novej špičkovej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Podľa Krajčího tieto strany dlhodobo robili všetko pre to, aby štátne zdravotníctvo skolabovalo, čo využívala firma Penta na zisk.

Krajčí uviedol, že hoci Smer schválil uznesenie o výstavbe nemocnice na Rázsochách, reálne sa projekt začal súťažiť až na konci volebného obdobia.

Keď sa tento rok zdalo, že sa výstavba konečne rozbehne, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinka projekt zastavila a namiesto špičkovej nemocnice sa plánuje len prístavba k existujúcej nemocnici v Ružinove.

„Štát nemá potrebné pozemky, na ktorých sa nachádza mestský zimný štadión, a nie je dokončená ani dopravná štúdia,“ varoval Krajčí.

Celé vyjadrenie Mareka Krajčího:

Ficove nemocničné plány sa rozpadávajú

Poslanec za Progresívne Slovensko a podpredseda zdravotníckeho výboru Oskar Dvořák kritizoval vládu Roberta Fica za dlhodobé nečinnosti v otázke výstavby národnej univerzitnej nemocnice.

"Počas 13 rokov Ficovej vlády sa plány na nemocnicu na Rázsochách neustále menili, až kým ministerka Dolinková neohlásila nový projekt v Ružinove, ktorý teraz tiež zlyháva," myslí si Dvořák.

Dvořák vyzval vládu, aby verejne oznámila, kedy pacienti, lekári a študenti konečne dostanú novú, modernú nemocnicu a či Slovensko ešte vôbec môže rátať s jej výstavbou v Bratislave.

KHD a obnova výstavby na Rázsochách

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva vládu, aby obnovila výstavbu novej nemocnice na Rázsochách v Bratislave.

Poslanci KDH už v apríli upozornili, že projekt nemocnice v Ružinove je nereálny, pretože nemá dostatok pozemkov a vyžaduje začatie od nuly.

Vyjadrenia ministrov strany Hlas potvrdzujú obavy KDH, že nemajú jasnú víziu pre zdravotníctvo a spochybňujú vlastné rozhodnutia.

„Vo februári sme vyzvali premiéra Fica na okrúhly stôl, aby sme sa dohodli, kde bude nová nemocnica, no boli sme ignorovaní. Ministerka Dolinková rozhodla o Ružinove, s čím nesúhlasíme. Žiadame ministra, aby rokoval so všetkými stranami a presunul výstavbu na Rázsochy, kde sú pozemky pripravené na výstavbu a projektová dokumentácia je rozpracovaná. Mohli sme začať budúci rok a dokončiť nemocnicu o päť až šesť rokov,“ povedal predseda hnutia František Majerský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok