Zdravotníctvo je krehké: Baláž chce, aby odborári rokovali so Šaškom. Je ešte čas veci vyriešiť, tvrdí Visolajský

Lekári opäť podávajú hromadné výpovede. Situáciu zatiaľ nedostal pod kontrolu ani nový minister zdravotníctva Kamil Šaško, ani sto miliónov, ktoré prihodil na rokovací stôl. O tejto téme sme sa rozprávali s predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským, s predsedom výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimírom Balážom a prezidentom komory zdravotníckych záchranárov Františkom Majerským (KDH).

asdasd
Foto: ta3

Viac ako 2400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpovede do konca októbra. Medzi hlavné požiadavky zdravotníkov patrí dodržiavanie memoranda podpísaného v roku 2022.

Visolajský hovorí, že vládu spolu s ministrom zdravotníctva Šaškom požiadal a poprosil na tlačovej konferencii, aby sa stretli. "Oznámili sme, že lekári sú rozhodnutí sa za svojich pacientov v nemocniciach postaviť. Je ešte čas veci vyriešiť bez toho, aby sme tie výpovede museli podať. Nevidím dôvod na to, aby minister Kamil Šaško čakal na výpovede lekárov. Vyše mesiaca na to upozorňujeme, že vláda porušuje dohodnuté veci, s ktorými súhlasil pred dvoma rokmi aj Smer," vysvetľuje.

Smer v roku 2023 žiadal vtedajšiu vládu, aby uznesením podporila naplnenie memoranda. Vláda však teraz zrušila opatrenia, ktoré boli dohodnuté. "Pokladáme to za porušenie dohody, ktorá musí mať nejaké následky. Povedali sme, že keď vláda porušila dohodu, ani my nebudeme viazaní na ňu," dodal Visolajský s tým, že veci ktoré boli dohodnuté vláda neplní.

Podpora finančných skupín a strata miliónov

Predseda Lekárskeho odborového združenia podotkol, že vláda "koná v prospech finančných skupín, kde narastá biznis a pacienti trpia". 

Za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera podľa Visolajského odborári upozorňovali, prosili a dokonca aj posielali listy. "Aj tento rok som posielal tri listy premiérovi so žiadosťou o stretnutie. Keď sme prišli na ministerstvo za Zuzanou Dolinkovou s cieľom baviť sa o veciach v zdravotníctve, ako nám utekajú milióny zo zdravotníctva a podporujú sa tu finančné skupiny, z ktorých sa vytvárajú najbohatší Slováci, tak nekonala. Ľudia sa potom postavia a povedia stačilo," dodal s tým, že zdravotníctvo je naozaj v zlom stave.

Čo bude so sestrami?

Najväčším problémom v zdravotníctve sú sestry. Jedna z požiadaviek odborárov je, aby vláda riešila nedostatok sestier. "Riešenie vlády je, že im zoberie ešte na výplatách sto eur mesačne. Každý rok nám viac sestier odchádza zo systému, ako pribudne," kritizuje Visolajský.

Už dávnejšie opakoval, že ich záujem pri navýšení platov bol, aby prišli aj noví lekári do slovenských nemocníc. Aby prišli či už medici po skončení školy, ale tiež, aby sa vrátili tí lekári, ktorí dnes pracujú v zahraničí.

"Som prekvapený, že vláda za rok nepripravila žiadne riešenie, čo sa týka toho, aby sme stabilizovali sestry a aby prichádzali do systému," reagoval Majerský.

"Nie je správne, že sa tu rozdeľujeme na tri skupiny (záchranári, sestry a lekári), sme jeden celok, bez ktorého by nemohol fungovať zdravotnícky systém. Dosť sa hovorí o platoch, musíme riešiť systém. Platy sú jedna položka, ale unikajú nám ostatné veci," hovorí Majerský s tým, že vôbec sa nemalo siahať na platy zdravotníkov a mali sa riešiť rezervy v ministerstve zdravotníctva. 

Ako predísť výpovediam lekárov a kolapsu zdravotníctva?

Eduard Heger podpísal s lekármi memorandum, z ktorého ostal iba zdrap papiera. Dôvodom nie je len to, že ho bývalý premiér pred podpisom nečítal, ale aj nečinnosť Zuzany Dolinkovej a napokon konsolidačný balíček súčasnej vlády.

"Nie som z toho šťastný. Rešpektujem a rozumiem tomu, bol som sám pri tom, keď sa predkladalo memorandum Hegerovej vláde a keď ho Lengvarský a Visolajský podpisovali. Ja som už vtedy hovoril, že nie so všetkými bodmi súhlasím," reaguje Baláž s tým, že memorandum vzniklo kvôli tomu, aby sa o problémoch debatovalo.

"Žiaľ vtedajšia vláda to dotiahla do takej situácie, že už nebolo vyhnutia a memorandum museli podpísať bez toho, aby to prečítali," dodal.

Memorandum o spolupráci

Memorandum o spolupráci s predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským 30. novembra 2022 podpísal premiér Eduard Heger, ako aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Memorandum je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní na úrovni predstaviteľov vlády so zástupcami LOZ. Tento dokument obsahuje 8 bodov vrátane posledného, ktorý sa týka zvyšovania platov lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Minister zdravotníctva Šaško na výbor prišiel a povedal, že chce s nimi spolupracovať. "Žiadal som ho, aby rokoval s Lekárskym odborovým združením a teraz žiadam a prosím lekárskych odborárov, aby prijali pozvanie na rokovanie, keď ho minister Šaško predloží," hovorí Baláž.

"Nemôže to takto fungovať, že budeme nespokojní a dáme výpovede, rozbijeme tak systém. Zdravotníctvo je veľmi krehké," pokračoval s tým,

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok