Migrácia do EÚ prudko klesla. Frontex hlási výrazný úbytok na balkánskej a stredomorskej trase

dnes 09:55 , Aktualizované: dnes 16:42

Počet nelegálnych prekročení hraníc Európskej únie od tohtoročného januára do konca septembra bol o 42 percent nižší ako v porovnateľnom období minulého roka.

Vyplýva to z predbežných údajov Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), podľa ktorej tento rok bez dokladov a víz prišlo do EÚ 166-tisíc ľudí.

Najväčší pokles Frontex hlási zo západobalkánskej a z centrálnej stredomorskej migračnej trasy, cez ktoré prišlo bez dokladov o 79 percent, respektíve o 64 percent migrantov menej.

Jednopercentný pokles zaznamenala pohraničná agentúra na západnej stredomorskej migračnej trase, ktorá vedie cez Španielsko, naopak na východnej stredomorskej ceste cez Grécko registruje 15-percentný nárast.

Celkovo koridormi prešlo takmer 122-tisíc ľudí

Týmito koridormi najčastejšie prichádzajú do únie ľudia zo Sýrie, Afganistanu, Tuniska, Bangladéša, Maroka, Senegalu či Turecka. Celkovo tade tento rok prešlo zhruba 121.800 migrantov bez dokladov.

Čo sú to migračné trasy?

Migračné trasy sú cesty, ktoré ľudia využívajú na presun z jedného miesta na druhé, cez medzinárodné hranice alebo v rámci štátu. Zatiaľ čo väčšina ľudí na celom svete cestuje za obchodom alebo turistikou a na dosiahnutie cieľa svojej cesty sa riadi oficiálnymi pozemnými, leteckými alebo námornými trasami, iní sa môžu pohybovať mimo regulačných noriem krajín pôvodu, tranzitu a cieľa. Takéto neregulárne pohyby majú mnoho koreňov a často sú vyvolané miestnou alebo regionálnou nestabilitou, nestabilnou geopolitickou situáciou štátu, chudobou alebo porušovaním ľudských práv.

Agentúra Frontex je zo zákona poverená monitorovaním vonkajších hraníc Európskej únie s cieľom vytvoriť komplexný obraz o migračnej situácii ovplyvňujúcej EÚ.

Pozrite si najčastejšie migračné trasy podľa Frontexu:

Migračné trasy Foto: Frontex Migračné trasy vedúce do Európy.

Počet nelegálnych vstupov Foto: Frontex Počet nelegálnych vstupov do EÚ.
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok