Slovensko, Maďarsko a Srbsko rokovali za múrmi pevnosti. Kľúčovou témou samitu v Komárne bola nelegálna migrácia

dnes 08:53 , Aktualizované: dnes 18:58

Lídri Slovenska, Srbska a Maďarska sa v utorok (22. októbra) stretli v Komárne, kde rokovali o nelegálnej migrácii.

Pred hranicou Únie

Predseda vlády SR Robert Fico, prezident Srbskej republiky Aleksandar Vučič a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán hovorili o potrebe ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, ako aj o posilňovaní regionálnej spolupráce.

Témou schôdzky boli aj inovatívne riešenia na zastavenie nelegálnej migrácie do Európy.

Podľa tlačového odboru Úradu vlády SR dlhodobým postojom Slovenska je, že nelegálnu migráciu je potrebné riešiť ešte pred hranicami Únie, na čom sa zhodujú aj predstavitelia Maďarska a Srbska.

Na schôdzku pricestovali aj ministri vnútra zúčastnených krajín.

Únia potrebuje ochranu hraníc, nie redistribúciu migrantov

Európska únia nepotrebuje redistribúciu migrantov či povinné kvóty, ale opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spoločne chrániť vonkajšie hranice Únie.

Povedal predseda vlády Robert Fico po schôdzke.

"Mali sme pravdu, keď sme na začiatku veľkej migračnej krízy veľmi jasne hovorili, že základom boja proti nelegálnej migrácii je ochrana vonkajších hraníc EÚ. Únia nepotrebuje redistribúciu migrantov či povinné kvóty, ale opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spoločne chrániť vonkajšie hranice," povedal Fico.

Slovenský premiér poďakoval Vučičovi za opatrenia, ktoré Európe výrazne pomohli riešiť problémy migrácie a vyslovil podporu Srbsku v jeho snahách o čo najskorší vstup do EÚ. "Neviem si predstaviť, že by niektorá krajina predbehla Srbsko pri vstupe do Únie," podotkol.

Predseda slovenskej vlády ocenil Orbánov návrh pokračovať v rokovaniach v tomto formáte ďalej s poznámkou, že pre všetkých účastníkov komárňanského stretnutia sú dôležitou témou okrem iných aj vývoj vojny na Ukrajine.

Panika na Západe

Podľa jeho slov sa opakujú pokusy zlikvidovať zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4).

"Odmietame, aby sme skončili v tomto formáte (V4), ktorý má obrovský význam. Verím, že Srbsko bude členom EÚ a stane sa účastníkom tejto regionálnej spolupráce," dodal Fico.

Orbán k migračnému paktu EÚ povedal, že ho treba zahodiť, terajšie pravidlá treba zabudnúť a vytvoriť nové. Podľa neho schengen, ktorý je jedným z najdôležitejších výdobytkov Únie, sa práve rozpadáva.

Pripomenul, že od roku 2015 bolo v EÚ podaných osem miliónov žiadostí o azyl. Hranice Únie sa ilegálne pokúsilo prekročiť 3,8 milióna osôb, z ktorých Maďarsko zadržalo jeden milión.

"Západní lídri sú v panike, z ktorej sa zrodili zlé rozhodnutia," podčiarkol.

Vučič označil za spoločný úspech, že tento rok je o 80 percent menej migrantov než vlani. "V srbských utečeneckých táboroch je aktuálne 477 migrantov. S našimi európskymi priateľmi budeme pokračovať v spoločnej práci v záujme zníženia migrácie," dodal srbský prezident.

Nárast migrácie na balkánskej trase

Slovensko vlani zaznamenalo na takzvanej balkánskej trase, ktorá vedie zo Srbska cez Maďarsko a Slovensko ďalej do západnej Európy, výrazný rast nelegálnej migrácie.

Napríklad Česko, Rakúsko a Poľsko vtedy zaviedli náhodné kontroly na našich hraniciach, Slovensko reagovalo rovnakým krokom voči Maďarsku.

Nová vláda premiéra Fica potom kontroly na hraniciach s Maďarskom predĺžila do tohtoročného januára. Vlani na jeseň prílev migrantov na Slovensko ustal.

Posilnenie spolupráce

Fico, Orbán a Vučić rokovali o potrebe ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, ako aj o posilňovaní regionálnej spolupráce.

Práve maďarsko-srbská hranica je nielen vonkajšou hranicou EÚ, ale aj schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

Úrad vlády označil spoluprácu EÚ s krajinami západného Balkánu, najmä so Srbskom, za jeden z kľúčových faktorov na zlepšenie migračnej situácie v Európe.

Okrem vrcholných politikov Slovenska, Maďarska a Srbska sa na rokovaniach v Komárne zúčastnili aj ministri vnútra týchto troch štátov.

Poľsko žiada pozastaviť právo na azyl. Pozrite si reportáž z 12. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok