Bývalý inštruktor policajnej akadémie, ktorý postrelil kadetku, spoznal svoj trest. Dostal jeden rok za mrežami

dnes 09:15 , Aktualizované: dnes 16:35

Senát Krajského súdu Bratislava uložil bývalému pedagógovi Akadémie Policajného zboru Vladimírovi Šeparnevovi za postrelenie študentky nepodmienečný trest odňatia slobody na jeden rok.

Odvolací súd sa nestotožnil s uloženým podmienečným trestom súdom prvého stupňa, a to vzhľadom na následky, ktoré spôsobil žalovaný skutok, pričom u obžalovaného podľa senátu išlo o hrubé zanedbanie povinnosti inštruktora streľby a o jeho ľahostajnosť a nezodpovednosť," priblížil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Zlyhal ľudský faktor

Obhajca Šeparneva Ľuboš Pejhovský poukázal na to, že išlo o sled nešťastných náhod a zlyhanie ľudského faktora s tým, že k žiadnym iným porušeniam predpisov zo Šeparnevovej strany nedošlo.

"Inšpekcia vypracovala písomnú správu, ktorá je súčasťou spisu. Na základe šetrenia inšpekcia konštatovala porušenia bezpečnosti zo strany Akadémie Policajného zboru. Tieto pochybenia nemôžu padať na obžalovaného," ozrejmil Pejhovský.

Vladimír Šeparnev svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu. Konštatoval, že ako inštruktor je na cvičisku zodpovedný za všetko.

Čo sa stalo?

Študentka prvého ročníka policajnej akadémie bola postrelená 1. marca 2023 počas streleckého krúžku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu.

Dvadsaťročné dievča bolo pri vedomí, krvácalo z brušnej dutiny a necítilo si nohy. Previezli ju do Univerzitnej nemocnice na Kramároch. K nehode došlo tak, že inštruktor mal medzi strelivom aj jeden ostrý náboj.

Obžaloba na Šeparneva bola podaná pre prečin ublíženia na zdraví závažnejším spôsobom konania porušením dôležitej povinnosti.

Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Šeparnevovi trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Podľa rozsudku mal tiež študentke nahradiť škodu vo výške 48 640 eur, ministerstvu vnútra v sume 5662 eur a zdravotnej poisťovni 28 284 eur.

Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Trest sa však nepáčil prokurátorovi, ktorý sa voči verdiktu odvolal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok