Kaliňák žiada úpravy v obrannej dohode s USA. Rezort obrany rokuje s ďalšími ministerstvami

dnes 10:40

Ministerstvo obrany SR rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci (DCA) SR a USA aj s inými slovenskými ministerstvami, ktorých sa téma dotýka, uviedol komunikačný odbor MO SR. Detailné informovanie o zmenách však naďalej považuje za predčasné.

Robert Kaliňák
Foto: TASR/Jakub Kotian

Rokovanie s USA

"Vzhľadom k tomu, že v minulosti zmluvný rámec nebol diskutovaný s dotknutými ministerstvami alebo ich pripomienky boli takmer vždy odmietnuté, jednotlivé ministerstvá takúto otvorenú diskusiu vítajú," uviedol rezort. Zdôraznil, že rokuje aj s partnermi v USA.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že DCA uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Úprava uzavretej dohody

Ešte v roku 2023 minister Robert Kaliňák po nástupe do funkcie vyhlásil, že "dohodu uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť".

"Pomedzi najväčšie zlyhania jednoznačne patrí nešťastne naformulovaná dohoda o obrannej spolupráci (DCA) a trestuhodné rozdanie pre Slovensko nevyhnutne potrebnej vojenskej techniky a munície, dodal.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta a Roberta Kaliňáka o protivzdušnej obrane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok