Kandidátov na post šéfa NR SR máme, no voľba je v nedohľadne. Hlas, ktorý naň má nárok, rieši úplne inú tému

Koalícia už pol roka nevyriešila obsadenie stoličky predsedu parlamentu. Miesto toho strana Hlas, ktorá má na ňu nárok, rieši nový volebný systém. Reči o odchode z rezortu Matúš Šutaj Eštok nevyvrátil.

Pletky s predsedom parlamentu

"Je tu nedoriešený problém, to je predseda Národnej rady. Momentálne platí, že Národnú radu bude riadiť Peter Žiga, tak je to nastavené. Odporučím poslaneckému klubu Smer-SD nezúčastniť sa žiadnej voľby predsedu, ak by bol aj navrhnutá. Pokiaľ nebude krvou podpísaná dohoda inak, tak to nemá žiadny zmysel," povedal predseda vlády Robert Fico v relácii ta3 V politike.

Líder Hlasu Matúš Šutaj Eštok však nechce otvárať koaličnú dohodu. "Ak pán Danko takúto potrebu má, nech ju vznesie na koaličnej rade," vyzval lídra národniarov minister vnútra.

"Pošepkáva sa to, že pán Eštok teraz neposlúcha pána Fica, tak ten ho odstráni smerom do Národnej rady, že bude z neho predseda Národnej rady, a že to nejakým spôsobom obhája. Možno toto je nejaká tá hra," uviedol poslanec NR SR Branislav Gröhling.

Nerozlúštená tajnička

"Dohoda Eštoka, Fica a mňa je, že rešpektujeme Žigu. Voľba predsedu NR nie je téma," okomentoval spornú tému podpredseda NR SR Andrej Danko.

Verejne známym kandidátom Hlasu je Richard Raši. No aj opozícia má vlastného kandidáta. Zhodla sa na Františkovi Mikloškovi z KDH, ktorý s touto funkciou má už skúsenosť. 

"Teraz pôsobia ako taký zlepenec, keď sa nevedia dohodnúť na jednom predsedovi Národnej rady," myslí si predseda KDH Milan Majerský.

Pozícia jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov tak naďalej ostáva neobsadená, a tak skoro sa na túto stoličku nikto neposadí. Toto potvrdil v nedeľu v ta3 aj premiér. "To si naozaj nemyslím," reagoval Fico na otázku, či sa "spor" o kreslo predsedu NR SR vyrieši do konca roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok