Storočné elektrické stožiare na Považí nahradili novými. Investícia za milióny ochráni aj vtáky

20.10.2024 12:31

Elektrikári zmodernizovali vysoké napätie na Hornom Považí za takmer 9 miliónov eur. Vymenili storočné stožiare za nové. Na miestach, kde boli v minulosti kolízie vtákov s vedením, inštalujú prvky na ich ochranu.

Stožiare medzi Považskou Bystricou a Žilinou postavili ešte v roku 1930. Po rokoch elektrikári odstránili viac ako 40 stĺpov, ktoré nahradili novými. V ťažko dostupnom teréne im pomáhal aj žeriav a helikoptéra.

Modernizáciou sa kapacita zdvojnásobí

Okrem stožiarov vymenili aj kábel uložený v zemi. Nahradili ho modernejším s bleskozvodom a optickým vláknom pre prenos dát. Trafostanica zásobuje elektrinou oblasť od Považskej Bystrice po Žilinu. Modernizáciou sa kapacita takmer zdvojnásobí.

"Pre rozvoj regiónu Bytča, ako aj priemyslu, elektromobility, ale aj pripájania obnoviteľných zdrojov je potrebné zvýšiť prenosovú kapacitu, aby sieť bola dostatočne stabilná," uviedol vedúci projektov SSD Igor Macúš.

LED-ELEKTRINA-2.jpg Foto: ta3/ Anna Mazreku LED-ELEKTRINA-2.jpg
LED-ELEKTRINA-1.jpg Foto: ta3/Anna Mazreku LED-ELEKTRINA-1.jpg

Jediný na Slovensku

Práce na desaťkilometrovom úseku mali trvať pôvodne 1,5 roka, no stavbu odovzdali o 5 mesiacov skôr. Na stĺpy vysokého napätia teraz umiestňujú plašiče pre migrujúce vtáctvo. Používajú špeciálne upravený dron. Vytvorili ho 3D technológiou a je jediný na Slovensku.

Technológie uľahčili prácu elektrikárom

"Vtáctvo z bezpečnej vzdialenosti spozoruje predmetné vedenie a aj vďaka týmto zviditeľňovacím prvkom vie z bezpečnej vzdialenosti, či už nadletieť alebo podletieť. Alebo sa mu vyhnúť," hovorí vedúci envirotímu SSD Damián Dičák.

Denne umiestnia okolo 250 kusov plašičov. Ich vešanie pomocou dronu uľahčilo elektrikárom práce, pretože sa dostali do ťažko dostupného horského terénu, a nemuseli pri práci vypnúť prúd. V minulosti na to potrebovali vysokozdvižné plošiny a prvky vešali ručne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok