Dve lekárky v jednom. Obyvatelia Banskej Štiavnice sa dočkali, župe sa podarilo "nemožné"

Obyvatelia Banskej Štiavnice nebudú musieť so svojimi chorými deťmi cestovať do iných miest. Župe sa podarilo získať detskú lekárku a zriadiť tam ambulanciu. Hoci je celý región pre kritický nedostatok pediatrov čiernym okresom, teraz získali dvoch lekárov v jednom.

Hoci detská lekárka Alena Vesselényiová pochádza z Gemera a doteraz pracovala na Spiši, po dohode s manželom sa rozhodli usadiť v Banskej Štiavnici. Práve manžel tam totiž dochádzal za prácou.

Rozhodujúce boli tieto faktory

„Pri rozhodovaní sme zvažovali, ako by bolo možné skĺbiť pracovný a rodinný život. Tým, že manžel je baník, zvíťazila Banská Štiavnica,“ uviedla lekárka.

K rozhodnutiu prispelo i to, že sa dozvedela o projekte župných ambulancií, ktoré zakladá Banskobystrický kraj. Práve to ju presvedčilo, keďže župa sa o všetko ostatné postarala.

„Zriadenie ambulancie je pomerne finančné náročné, nie každý si to môže dovoliť, mladí ľudia absolútne,“ vysvetľuje Vesselényiová.

Nedostatok pediatrov

„Keď lekár nastúpi a začne pracovať v našej ambulancii, staráme sa o to, aby sa mohol sústrediť na medicínske úkony či pacientov. A to znamená, že ho odbremeňujeme aj od administratívy,“ uviedla riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Okres Banská Štiavnica má nedostatok pediatrov, nachádzal sa aj v čiernej farbe. Situácia sa ešte mohla zhoršiť, keďže jedna z dvoch detských lekárok je už krátko pred dôchodkom.

20241016_105351.jpg Foto: ta3/Martin Dušička
DC_10157.jpg Foto: ta3/Martin Dušička
DC_10192.jpg Foto: ta3/Martin Dušička

Získali dve lekárky v jednom

„V prípade, že by aj ona odišla, ľudia by mali menej než päťdesiatpercentné obsadenie lekárov, čo sa týka minimálnej siete. Preto to bola pre nás priorita,“ uviedol predseda kraja Ondrej Lunter.

„Ak chcete, aby vám mladí ľudia a rodičia neodchádzali z regiónu, je nevyhnutné, aby mali dostupnú a najmä kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Bohužiaľ, lekári nám ostávajú už len v centrálnych mestách, a to je málo, pretože pre nás z regiónov je to nedostupné,“ hovorí krajský poslanec Mikuláš Pál.

Na zriadenie ambulancie získala župa 80-tisíc eur z plánu obnovy a zaviazala sa, že ju bude prevádzkovať najmenej päť rokov.

Otvoria aj ďalšie ambulancie

„Dnes sa všetci tvária, že tento problém neexistuje. Namiesto reálnych problémov sa v zdravotníctve rieši to, že či je, alebo nie je zem guľatá,“ konštatoval Lunter.

Keďže táto pediatrička má atestáciu aj na detskú nefrológiu, Štiavnica získala dve lekárky v jednom.

Otvorenie ambulancie v Banskej Štiavnici nie je posledné. Banskobystrická župa pripravuje otváranie ambulancií aj v ďalších okresoch. Pribudnúť by mali všeobecní lekári aj špecialisti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok