Spustenie očkovania v lekárňach by farmaceutom umožnilo nové vzdelávanie. Posledné slovo má vláda

dnes 16:30

Posledným krokom pre spustenie očkovania v lekárňach je schválenie nariadenia vlády, ktoré by farmaceutom umožnilo začať certifikované vzdelávanie. Na utorkovej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Ministerstva zdravotníctva SR.

"V súčasnosti sme vo fáze prípravy a vlastne už precizovania, dokončovania vyhlášky, ktorá určuje presne, ktoré materiálno-technické predpoklady musia mať lekárne. A tak isto aj personálne," uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník.

"Farmaceuti zatiaľ nemajú oficiálne kompetencie vykonávať očkovanie. Veríme, že sa tak udeje v čo najskoršom možnom termíne, aby sme boli pripravení očkovať už v budúcej chrípkovej sezóne," uviedol predseda SLeK Ondrej Sukeľ.

Očkovanie v lekárňach

Certifikačný program pre farmaceutov pripravila Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave. "Farmaceutická fakulta je pripravená, po akreditácii certifikačného študijného programu, začať s prípravou farmaceutov," vysvetlil dekan FaF UK Ján Klimas.

Na podporu očkovania v lekárňach sa v utorok v bratislavskej Lekárni U Salvatora dali symbolicky zaočkovať proti chrípke osobnosti, ktoré stáli za legislatívnou zmenou umožňujúcou vakcináciu proti chrípke v lekárňach od tohto roka.

Pozrite si archívnu reportáž z 13. júna o tom, čo pred rakovinou pomôže ochrániť človeka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok