Chrípková sezóna je tu. Za týždeň nahlásili 50-tisíc prípadov, odborníci odporúčajú očkovanie

Chrípková sezóna sa oficiálne začala. Za minulý týždeň zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva viac ako 50-tisíc akútnych respiračných ochorení. Najviac pribudlo v okolí Bratislavy. Úrady však nepredpokladajú, že by mala chrípka tento rok udrieť silnejšie, ako vlani. Ochrániť nás podľa lekárov môže očkovanie.

Chrípke čelia každoročne tisíce ľudí na Slovensku. Zatiaľ čo u väčšiny pacientov má mierny priebeh, pre seniorov, tehotné ženy či chronicky chorých môže skončiť až fatálne. Kvôli nedostatočnej imunite sú to práve deti, ktoré ochorejú najčastejšie. Darí sa jej najmä v preplnených a nevetraných priestoroch.

"Jednoznačne sa neodporúča samoliečenie a pýtanie si antibiotík, alebo vôbec použiť nejaké antibiotika zo zásoby. treba ju vyležať, neustále vetrať priestory, ak by sa zhoršil zdravotný stav navštíviť hneď lekára," uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Chrípka začína vysokými teplotami s bolesťou hlavy, svalov, kĺbov, suchým kašľom, silnou únavou a vyčerpanosťou. Príznaky sú náhle a môžu trvať až dva týždne. Nakaziť sa môžeme aj opakovane. 

"Najzávažnejšie komplikácie chrípky sú zápal stredného ucha alebo prínosových dutín ale aj zápal pľúc. Po infikovaní chrípkou môže dôjsť k superinfekcii a to je veľmi nebezpečné," povedal všeobecný lekár pre deti a dorast Martin Matejka.

Najúčinnejšou zbraňou je očkovanie

Najúčinnejšou zbraňou je podľa odborníkov očkovanie. Odporúčajú ho hlavne seniorom, ľudom s ťažkými chorobami, tým, ktorí pracujú vo veľkých kolektívoch a deťom do troch rokov. Preočkovať sa ale treba vždy nanovo, pretože vakcína sa každý rok mení. 

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje aj na stále prítomný covid. Od začiatku roka u nás pribudlo viac ako 6-tisíc prípadov. Ak ste proti nemu zaočkovaní, posilňujúcu dávku by ste si mali dať v rovnakom období, ako proti chrípke. Odborníci varujú, že covidová vakcína proti chrípke nechráni a opačne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok