Letecká linka medzi Bratislavou a Košicami dostala v Bruseli zelenú. Dotácia je, no prevádzkovateľ ešte nie

Pravidelná letecká linka medzi Bratislavou a Košicami dostala v Bruseli zelenú. Lietadlom by sme tak mohli ušetriť aj niekoľko hodín v porovnaní s inými druhmi dopravy.

Kedy sa bude lietať?

Po prvotnej červenej prichádza ministerstvo s dobrou správou. Európska komisia nám pri leteckej linke Bratislava - Košice schválila pomoc služby vo verejnom záujme.

„Oficiálne sme už zverejnili podmienky uloženia záväzku služby vo verejnom záujme. Ponuky budú môcť zasielať po zverejnení výzvy na predkladanie ponúk z našej strany, k čomu pristúpime v krátkom čase,“ vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

„Dotácia je nezmyselná, lebo keby to malo byť na komerčnej báze, tak letenka je podstatne, podstatne drahšia. A dnes je nejaké letecké spojenie do Viedne,“ povedal riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Lietať by sa malo štyri dni v týždni. V pondelky, stredy a piatky ráno a večer a v nedeľu iba večer. Posledné lietadlo Českých aerolínií medzi Bratislavou a Košicami letelo naposledy ešte pred piatimi rokmi. Dôvodom ukončenia prevádzky bola neefektívnosť.

„Ja som už zažil takúto leteckú linku na Slovensku. Lietalo nás tam občas 30 a by to bolo možno 50,“ dodal Matej.

„Zaznamenali sme záujem o toto pravidelné letecké spojenie,“ doplnilo ministerstvo.

„Trh to bude o pár obchodných cestujúcich, pár politikov, ktorí si to budú môcť dovoliť, ktorí pôjdu na zasadnutie parlamentu, ale určite sa nebudeme baviť o nejakom masívnom využití,“ poznamenal Matej.

Ušetrili by sme čas?

Cestou lietadlom by sme mohli ušetriť niekoľko hodín, a to aj po započítaní času, ktorý strávime na letisku pri kontrole. Čistý let z Bratislavy do Košíc by mal totiž trvať 55 minút.

Naopak, keď sme si zadali najrýchlejšiu trasu pri jazde autom, cesta by nám trvala cez 5 hodín. Ak by sme sa vybrali súčasným vlakom intercity, z Bratislavy do Košíc by nám to zabralo 4 hodiny a 45 minút. Tie by však mali na konci roka skončiť a tak by nám cesta vlakom mala trvať päť a pol hodiny.

Otázkou však zostáva, či výzva na prevádzkovateľa leteckej linky Bratislava - Košice neskončí tak, ako tá na prevádzku spojenia medzi Košicami a Göteborgom.

„Do výzvy na prevádzkovanie linky Košice - Göteborg sa neprihlásil žiadny letecký dopravca. Posudzujeme preto ďalšie možnosti,“ hovorí Poláčiková.

Spustenie tejto leteckej linky je pritom jednou z podmienok švédskej automobilky Volvo, ktorá pri Košiciach stavia fabriku pre výrobu svojich áut. Tie by sa mali začať vyrábať o dva roky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok