Každá vojna sa končí pri rokovacom stole, povedal hovorca Kremľa. Scholz a Putin sú otvorení dialógu

dnes 10:04

Moskva víta slová nemeckého kancelára Olafa Scholza o tom, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o riešení situácie na Ukrajine.

vladko putin
Foto: TASR/AP

Agentúre TASS to v sobotu povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého je ruský vodca otvorený dialógu. Scholz pred pár dňami v Spolkovom sneme vyjadril ochotu hovoriť s Putinom o spravodlivej podobe mieru na Ukrajine.

Zároveň zdôraznil, že nebude rozhodovať o Ukrajincoch za ich chrbtom. Ukrajina sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej agresii.

„Počúvame slová, ktoré zaznievajú z Berlína - Scholzove slová o pripravenosti viesť dialóg. Sú to dôležité slová, pretože donedávna Nemecko patrilo medzi ostatné krajiny kolektívneho Západu, ktoré úplne vylučovali akékoľvek kontakty s Putinom. Hovorili sme, že to je neperspektívna pozícia,“ uviedol Peskov.

Scholzovu pripravenosť na rokovania s Putinom označil za niečo, čo „možno privítať“. Zároveň dodal, že Moskva nedostala konkrétne návrhy na rokovania zo západných krajín.

Ruský prezident je podľa svojho hovorcu dialógu otvorený. „Putin neraz povedal a potvrdil, že bol a zostáva otvorený komunikácii,“ uviedol hovorca Kremľa. Dialóg o Ukrajine podľa neho nebude jednoduchý. „Ale každá vojna sa končí pri rokovacom stole, končí sa mierom,“ poznamenal.

Povedal to pred snemom

Nemecký kancelár v stredu v Spolkovom sneme uviedol, že Berlín bude pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. Zdôraznil tiež ochotu rokovať o spravodlivej podobe mieru na Ukrajine aj s Putinom, na ktorého rozkaz ruské vojská do susednej krajiny 24. februára 2022 vtrhli.

Nemecký kancelár zdôraznil, že sa ale nikdy nebude rozhodovať o Ukrajincoch „za ich chrbtom a bez koordinácie s našimi najbližšími partnermi“. Podľa serveru The Kyiv Independent tiež povedal, že s šéfom Kremľa bude rokovať, ak o to bude požiadaný.

Nemecké médiá v posledných týždňoch informovali o väčšej otvorenosti Scholza hovoriť s Putinom o ukončení vojny na Ukrajine, upozornil pred pár dňami ukrajinský server a pripomenul, že Scholz s Putinom priamo nehovoril od decembra 2022.

V rovnakom roku podľa neho naposledy priamo rokovali s šéfom Kremľa aj lídri Spojených štátov, Francúzska alebo Británie.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková nedávno podľa agentúry Reuters uviedla, že Putin o zmieri na Ukrajine nie je ochotný rokovať.

„Ukrajina je pripravená na spravodlivý mier,“ oznámila šéfka diplomacie. „On (Putin) odmieta prijať mier a každý deň vysiela ďalší signál v prospech vojny a deštrukcie. V týchto dňoch už nie je ani pripravený hovoriť s nemeckým kancelárom po telefóne,“ oznámila ministerka.

Pozrite si slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o Slovensku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok