Poľská vláda navrhuje registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia. Podľa ministerky ide o historický deň

dnes 19:43

Poľská vláda v piatok predložila návrh zákona, ktorým by sa v prípade schválenia uzákonila možnosť registrovaného partnerstva pre páry rovnakého pohlavia. Podľa poľskej ministerky pre rovnosť Katarzyny Kotulovej ide o "historický deň". Informujú o tom správy agentúr AFP a Reuters.

Ministerstvo spravodlivosti predstavilo riešenia pre nezosobášené páry. Týkajú sa aj párov rovnakého pohlavia
Foto: TASR/AP (Ilu)

Zákon musí schváliť parlament a prezident

Podľa navrhovanej legislatívy by mohli dve osoby bez ohľadu na ich pohlavie uzavrieť partnerstvo na matričnom úrade. Vďaka zákonu by páry, ktoré vstúpili do registrovaného partnerstva, získali aj právo na dedičstvo a zdravotné informácie o svojom partnerovi. V predloženom návrhu zákona sa ale nenachádza právo na adopciu dieťaťa.

Súčasťou návrhu je zároveň ustanovenie o legalizácii zväzkov párov rovnakého pohlavia, "ktoré sú zosobášené podľa práva iného štátu ako Poľska". Poľsko ako krajina so silnou kresťanskou tradíciou totiž v súčasnosti takéto manželstvá neuznáva.

Aby navrhovaný zákon vstúpil do platnosti, musí ho ešte schváliť poľský parlament a konzervatívny prezident Andrzej Duda.

Dlhý pochod k rovnosti

"Toto je nová kapitola dlhého pochodu k rovnosti," uviedla ministerka pre rovnosť, keď predstavovala návrh zákona o registrovaných partnerstvách. Na príprave návrhu zákona sa podieľali podľa slov Kotulovej aj viaceré LGBT organizácie, ktorým sa za ich prácu poďakovala.

Európsky súd pre ľudské práva sídliaci v Štrasburgu vydal v decembri minulého roka rozsudok v prípade piatich poľských párov rovnakého pohlavia, ktoré sa naň obrátili v snahe dosiahnuť legalizáciu svojich partnerstiev. ESĽP uviedol, že Poľsko v ich prípade porušilo čl. 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach a je povinné uznať a uplatňovať ochranu párov rovnakého pohlavia.

Pozrite si reportáž z 13. októbra 2024 o stretnutí pápeža s LGBTI+ aktivistami:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok