Slovensko pomáha deťom afganských utečencov v Teheráne. "Reťaz nádeje" im zabezpečuje lepšiu budúcnosť

18.10.2024 16:31

SR cez svoje veľvyslanectvo v Teheráne rieši problematiku migrácie afganských utečencov aj v Iráne. Každoročne finančne podporuje mimovládnu organizáciu „Zandžireh Omid“, v preklade „Reťaz nádeje“. Tá sa stará a pomáha deťom afganských utečencov, ktoré sa ocitli v núdzi.

Afganistan pomoc
Foto: Embassy Slovakia Tehran

„Keď hovoríme o budúcnosti, musíme mať na zreteli aj novú generáciu ľudí, ktorá bude raz prispievať k tvorbe hodnôt každej spoločnosti. V nemalej miere je nutné podčiarknuť, že práve deti afganských utečencov sú v Iráne jednou z najviac skúšaných skupín. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli s podporou politického vedenia rezortu zahraničných vecí na čele s ministrom Jurajom Blanárom podporiť aktivity nezávislej organizácie Zandžireh Omid, ktorá pomáha a stará sa v priestoroch svojej nemocnice o tieto deti,“ uviedol vo svojom príhovore veľvyslanec Ladislav Ballek.

Zanjireh Omid vo svojej nemocnici od roku 2007 hospitalizovala už 16-tisíc detí. Zabezpečuje aj operácie detí afganských utečencov, ktoré prichádzajú do Iránu.

Momentálne je v Iráne približne päť miliónov afganských utečencov, ktorí tam našli útočisko. Generálna riaditeľka organizácie „Reťaz nádeje“ Maryam Marashi sa Slovensku poďakovala za gesto, ktoré vníma ako prejav dobrej vôle aj záujmu o podporu a pomoc ľuďom.

„Vďaka humanitárnej pomoci SlovakAid budeme schopní pomôcť ďalším deťom v núdzi a uskutočniť aj prípadné nevyhnutné operácie pre záchranu života detí afganských utečencov,“ uviedla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok