Afganistan sa dostáva na cestovateľskú mapu. Do krajiny smeruje čoraz viac turistov, podporuje ich aj Taliban

22.7.2024 05:45

Pri plánovaní dovolenky väčšina ľudí nemáva Afganistan na popredných priečkach v zozname povinných návštev. Desiatky rokov konfliktu spôsobili, že sa do tejto stredoázijskej krajiny od doby jej rozkvetu v 70. rokoch 20. storočia odvážilo vkročiť len málo turistov.

profimedia-0860604138.jpg
Foto: Profimedia

A budúcnosť akéhokoľvek turistického priemyslu, ktorý prežil, sa po návrate Talibanu k moci v roku 2021 dostala do ďalšej neistoty. Sociálne siete však naznačujú, že cestovný ruch nielen prežil, ale tiež - svojím vlastným, mimoriadne špecifickým spôsobom - prekvitá, napísal v nedeľu server BBC News.

Nadšení influenceri

"Päť dôvodov, prečo by ste mali nabudúce vyraziť do Afganistanu," hýria nadšením influenceri. Ich fotoaparáty prejdú cez trblietavé jazerá, horské priesmyky a farebné rušné trhy. "Afganistan nebol takto bezpečný už 20 rokov," vyhlasujú ďalší a pózujú pri obrovských priepastiach, ktoré po sebe zanechalo zničenie bámjánskych Budhov pred viac ako 20 rokmi.

Za radostnými tvrdeniami a očarujúcimi videami sa skrývajú otázky, aké riziká títo cestovatelia podstupujú a komu presne tento rozvíjajúci sa priemysel naozaj pomáha. Obyvateľstvu, ktoré sa snaží prežiť, alebo režimu, ktorý chce zmeniť naratív vo svoj prospech?

Zoznam krajín, ktoré Sascha Heeneyová navštívila, neznejú na prvé počutie ako ideálne dovolenkové destinácie - miesta, o ktorých sú mnohí zvyknutí čítať skôr v správach. No potom sa zdá, že práve preto si ich Heeneyová a tisíce ďalších jej podobných po celom svete vybrali. Mimo vychádzkových ciest, tak ďaleko od päťhviezdičkových letovísk, ako len to ide - a preto takmer úplne jedinečné. Niet teda divu, že si ju Afganistan získal.

Potrebujú peniaze

Čo z toho majú talibanci? Na jednej strane je odpoveď jednoduchá. Taliban - do veľkej miery medzinárodne izolovaný, pod rozsiahlymi sankciami a bez prístupu k finančným prostriedkom poskytovaným bývalej afganskej vláde - potrebuje peniaze. Turisti, ktorých počet sa podľa agentúry AP v roku 2021 zvýšil z iba 691 na viac ako 7000 v minulom roku, ich prinášajú.

"Všetko, čo chcú robiť (s cestovným ruchom), je dobré," hovorí afganský sprievodca Ruhulláh, ktorého usmievavú tvár od vtedy, čo pred tromi rokmi začal viesť skupiny, zdieľali na webe desiatky spokojných klientov. "Cestovný ruch vytvára množstvo pracovných miest a príležitostí," dodáva.

Po udalostiach, ktoré označuje ako "zmenu" v roku 2021, kedy sa po odchode USA chopil moci Taliban, mu prácu sprievodcu ponúkol priateľ. A neľutuje. Turistické skupiny, ako je tá Heeneyovej, potrebujú vodičov a miestnych sprievodcov, a keďže počet turistov stále rastie, nie je o prácu núdza. Nie je teda prekvapujúce, že skupiny mladých mužov navštevujú v Kábule kurzy pohostenia schválené Talibanom a dúfajú, že využijú výhody prekvitajúceho odvetvia.

Ženy turistky

Možno ešte prekvapujúcejšie je, že Heeneyová a ďalšie dve členky skupiny, boli ženy - a zďaleka neboli jediné. Organizácia Young Pioneer Tours, ktorá má dlhoročné skúsenosti s organizovaním dovoleniek v Severnej Kórei a ďalších netypických destináciách, organizuje dokonca výlučne ženské zájazdy do Afganistanu.

Prísne pravidlá Talibanu pre vlastné ženské obyvateľstvo, ktoré ich vyradilo z pracovného procesu, zo stredoškolského vzdelávania a dokonca aj z Národného parku Bande Amír, ktorý je zastávkou mnohých medzinárodných zájazdov, nebránia turistkám v návšteve. Všetci však musia dodržiavať zavedené pravidlá.

Na videách zverejnených na sociálnych sieťach ženy v rušných pouličných scénach viditeľne chýbajú, čo jeden z návštevníkov glosuje slovami, že ľudia by sa nemali obávať, jednoducho sú vnútri a robia to, čo ženy na celom svete radi robia: nakupujú. Sledovanie týchto uhladených videí z druhej strany hranice v Afganistane zanecháva v niektorých ľuďoch trpkú pachuť.

Problematický pozitívny pohľad

Heeneyová priznáva, že pred návštevou Talibanu viedla „morálny boj“ s jeho prístupom k ženám. „Samozrejme, že mi veľmi záleží na ich právach - prišlo mi to na um,“ hovorí. “Ale ako cestovateľka si myslím, že krajiny si zaslúžia, aby ich navštívili a vypočuli - máme o tom skreslené predstavy. Chcem to vidieť na vlastné oči. Môžem si urobiť vlastný úsudok,“ dodala.

Príliš pozitívny pohľad na Afganistan, ktorý niektorí zdieľajú na sociálnych sieťach, môže byť určite problematický, uviedla Marina Novelliová, profesorka marketingu a cestovného ruchu na Nottinghamskej univerzite. Podľa Novelliovej, ktorá je členkou Medzinárodného etického výboru pre cestovný ruch, bojkot tiež nie je správnou cestou. „Považujem to za problematické - tieto krajiny to ešte viac izoluje,“ vysvetlila.

Zároveň otvára otázku, kde treba určiť hranicu - Novelliová hovorí, že na globálnom Severe je veľa turistických destinácií, ktorých vlády majú pochybné praktiky. Podľa jej slov však stojí za zváženie aj potenciál prínosov: v Saudskej Arábii viedol rastúci turistický priemysel k rozšíreniu úlohy žien v spoločnosti. „Myslím si, že cestovný ruch môže byť hybnou silou mieru a medzikultúrnej výmeny,“ povedala Novelliová. Tento potenciál však ženám, ich rodinám a priateľom v Afganistane situáciu neuľahčuje.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. septembra 2022 o ľudských právach v Afganistane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok