Poslanci v Žiline chcú zrušiť miestnu minizoo. Primátor nariadenie nepodpísal a postavil sa na odpor

Mestská minizoo v Žiline čelí obvineniam z týrania zvierat. Poslanci ju chcú preto zrušiť. Primátor sa im však postavil proti a schválené nariadenie nepodpísal. S kamerou sme sa boli pozrieť medzi zvieratami.

V minizoo je 30 druhov zvierat od korytnačiek až po medvedíka čistotného. Od tých všedných až po exotické. Svoj domov našli v bývalej materskej škôlke.

„To sú zvieratá, ktoré boli buď nájdené mestskou políciou ako vyhodené alebo zvieratá, ktoré boli ako nechcený darček napríklad na Vianoce,” povedala Dagmar Maťašovská, správkyňa mestskej minizoo v Žiline.

Bývalý zamestnanec hovorí o týraní

Bývalý dlhoročný zamestnanec, ale tvrdí, že viaceré zvieratá sú vystavené psychickému týraniu. Buď sú osamelé, alebo žijú v stiesnených klietkach.

„Opice, malpy, lemur sú primáty tak ako aj človek. No zatvorte ich do klietky a trávte tam celý život,” povedal Róbert Štolfa, bývalý zamestnanec minizoo v Žiline.

Regionálna veterinárna správa nenašla zásadné pochybenia. Mestskí poslanci však zobrali veci do vlastných rúk. Mesto zaviazali, aby minizoo zrušilo. To však primátor odmietol.

Mesto potrebuje čas na posudok

„Za pozastavením výkonu uznesenia mestského zastupiteľstva je potrebné vidieť snahu o vytvorenie dostatočného časového priestoru na získanie odborného posudku o aktuálnom fungovaní minizoo a tiež snahu o to nájsť vhodné riešenie, ktoré bude prínosné pre všetky zainteresované strany,” povedala Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina.

„A vlastne nepodpísanie tohto uznesenia znamená aj čas na nové rokovania,” povedal Jozef Juriš (nezávislý), poslanec MsZ v Žiline.

„Mňa to trošku sklamalo, ale ak primátor zaujme stanovisko, že nájde a vyčlení financie a zoo sa niekde premiestni do vhodnejších podmienok, tak nemám s tým najmenší problém,” povedala Ľudmila Chodelková (nezávislá), poslankyňa MsZ v Žiline.

Minizoo slúži aj na výchovu a vzdelávanie detí

Minizoo patrí pod mestské centrum voľného času. Zrušenie by prinieslo pre zvieratá obrovskú traumu, keďže by skončili v iných zariadeniach. Takto slúži aj na výchovu detí, ktorých prichádza čoraz viac.

„Už len to, že ich môžu pozorovať, pretože ja ako dieťa ja by som dala za to všetko v ich veku, aby som mohla chodiť na takéto miesto, aby som mala niečo takéto k dispozícii, kde môžem tie zvieratá vidieť naživo,” povedala Kinga Petríková, pedagogička minizoo v Žiline.

„Určite by sme potrebovali viac finančných prostriedkov na chod celého minizoo, ale viac menej čakáme na to, že sa táto budova prerobí,” povedala Annamária Mihalčinová, riaditeľka CVČ v Žiline.

Minizoo už za svoje zachovanie zbiera aj podpisy v petícii. Zvieratá sa však môžu mať aj lepšie, je to však otázka peňazí.

Témy: Žilina minizoo

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok