Gauče, spotrebiče či stavebný odpad. Výtržníkov, ktorí pri kontajneroch robia čierne skládky, odhaľujú kamery

Považskobystrickej radnici už došla trpezlivosť. Pri smetných košoch sa hromadia čierne skládky. Ročne ich likvidácia stojí desaťtisíce eur. Na tých, ktorí ich robia, si posvietia mestské kamery.

Pri smetných košoch sa váľajú spotrebiče, staré gauče, stoličky aj stavebný odpad. Niekto ich tam jednoducho odloží. Aj keď ich radnica odprace, na druhý deň sa pri stojiskách objaví iný odpad.

„Takéto správanie je neetické, neekologické, ale pre nás aj neekonomické, pretože máme veľké náklady, napríklad v minulom roku nás takéto odpratávanie čiernych skládok stálo približne 250 -tisíc eur,“ povedala Iveta Pagáč Kováčiková, hovorkyňa mesta.

Na výtržníkov našli liek. Na najproblémovejšie stojiská umiestnili kamery. Za mesiac zachytili viac ako 30 priestupkov.

„Na tomto zábere napríklad vidíte na fotkách ako ľudia, občania zo sídliska Rozkvet, vypratávajú z bytu rôzny nábytok a ako vidíte, dávajú ho aj do komunálneho odpadu,“ povedal Juraj Lieskovský, náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici.

Kamera pomohla odhaliť množstvo vinníkov

Na kamere vidno muža s kuchynským drezom aj vodiča so stavebným odpadom, ktorý pribudol na zahádzanom stojisku. Vinníkov, ktorých kamery zachytia, mestskí policajti dohľadajú. Ľudí upozornia a ak to nepomôže, hrozí aj pokuta.

„Buď je doriešený na mieste dohovorom, ak si túto čiernu skládku alebo odpad odprace, alebo v blokovom konaní. Poprípade, ak dohľadávame dodatočne tento záznam, osoba je predvolaná. Bude vypočutá a bude to postúpené na doriešenie,“ dodal Lieskovský.

„Tento kamerový systém veľmi pomohol a vidno výsledky, lebo stojiská sú naozaj čistejšie,“ dodala Pagáč Kováčiková.

Ľudia majú viacero možností, ako sa odpadu zbaviť. Napríklad ho bezplatne doviezť na zberný dvor. Inou možnosťou sú veľkokapacitné kontajnery pristavené dvakrát ročne v mestských častiach.

Problém s čiernymi skládkami riešia aj v Púchove. Na previnilcov nasadili intenzívnejšie hliadky mestských policajtov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok