Trestná novela spravila zo zločinu prečin. Dôchodca, ktorého oklamali podvodníci, zo strachu predal dom

dnes 11:58 , Aktualizované: dnes 12:51

Dôchodca z Gelnice Jozef Štefánik, ktorého dvojica podvodníkov vlani obrala o 83-tisíc eur a rodinný dom, sa pre obavy odsťahoval. Podvodníkom totiž po novele Trestného zákona súd zmiernil tresty. Mužovi na sotva tretinu pôvodného a žene uložil iba podmienku. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Povedali mu, že len na chvíľu

Najprv dával dôverčivý dôchodca z Gelnice Igorovi a Lucii obnosené šatstvo. Neskôr si od neho začali požičiavať peniaze. Keď im pán Štefánik dal postupne všetky svoje úspory, spolu 83-tisíc eur, presvedčili ho, aby na nich prepísal svoj rodinný dom. 

„Povedali mi, že to len na chvíľu. Že potrebujú zdokladovať nejaký majetok a že to potom pôjde naspäť do pôvodného stavu,“ povedal ešte 16. augusta 2023 poškodený dôchodca.

Samozrejme, že dom mu už nevrátili. V máji Okresný súd v Spišskej Novej Vsi podvodníkov odsúdil. Igora Bandiho na 6 rokov a 8 mesiacov nepodmienečne a Luciu Bandyovú tiež nepodmienečne na 6 rokov. Odvolali sa však a Krajský súd v Košiciach spis opäť vrátil do Spišskej Novej Vsi. Podvodníkov z väzby prepustil. 

„Najprv som si myslel, že je to zlý vtip. Sú to ľudia, ktorí okradli o všetko človeka, ktorý celý život makal,“ uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško (nezávislý) 19. júla 2024.

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi teda o kauze rozhodoval opäť. Tentoraz už podľa novelizovaného trestného zákona. Igora odsúdil na dva roky nepodmienečne a Lucia dostala podmienku.  

Sused neverí, dôchodca radšej odišiel

„Závažný trestný čin a teraz je to hodnotené ako prečin, a dostali len tretinu z pôvodného trestu, myslím, že je to na vážne zamyslenie. Nie mňa, ale celej spoločnosti,“ Ladislav Lukáč, sused poškodeného dôchodcu.

„Účelom nového trestného zákona je ochrániť spoločnosť, ale najmä naučiť páchateľa viesť riadny život a nahradiť škodu poškodenému,“ ozrejmila 19. júla 2024 Katarína Roskoványi, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti.

Pán Štefánik už v dome nebýva. Súd mu ho síce vrátil, no on ho napokon predal. Pred podvodníkmi sa skrýval už vtedy, keď ich prepustili z väzby. Mal pred nimi veľký strach a istý čas dokonca strávil v starostlivosti psychiatrov. 

Pozrite si reportáž o tomto prípade z 5. augusta 2024.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok