Macron viní vládu a novinárov z neprofesionality. Zverejnili jeho kontroverznú kritiku Izraela

dnes 13:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron obvinil členov vlády a novinárov z „nedostatku profesionality“ po tom, ako sa na verejnosť dostali jeho kontroverzné poznámky o Izraeli zo zasadnutia vlády za zatvorenými dverami. Informuje o tom portál Politico.

Macron
Foto: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Macron tento týždeň ministrom povedal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu „by nemal ignorovať rozhodnutia OSN“. Jeho poznámky prenikli na verejnosť a neskôr ich potvrdil minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot.

Macron povedal, že „pán Netanjahu nesmie zabúdať, že jeho krajina bola založená na základe rozhodnutia OSN“. Valné zhromaždenie OSN v novembri 1947 schválilo plán rozdelenia Palestíny na židovský a arabský štát, pričom Jeruzalem mal byť pod medzinárodnou správou. Arabské krajiny túto rezolúciu odmietli, a tak v roku 1948 vznikol len Izrael a Palestínčania na svoj štát stále čakajú.

Reakcia premiéra

Macronovo vyhlásenie pobúrilo izraelského premiéra a predstaviteľov francúzskej židovskej komunity. Netanjahuova kancelária Macronovi odkázala, že Izrael vznikol „vďaka víťazstvu dosiahnutému vo vojne za nezávislosť krvou hrdinských bojovníkov, z ktorých mnohí prežili holokaust aj za (kolaborantského) vichystického režimu vo Francúzsku“.

Portál Politico uvádza, že Macron sa vo štvrtok večer po samite EÚ v Bruseli pokúsil tento spor zmierniť. Povedal, že ministri vlády „musia rešpektovať pravidlá, správať sa eticky a nezdieľať vyhlásenia, ktoré sú skrátené, nesprávne alebo vytrhnuté z kontextu“.

Vraj bol „ohromený“, keď si prečítal, čo údajne povedal. Dodal, že o Blízkom východe hovorí veľa, ale nepotrebuje, aby potom niekto hovoril za neho.

Politico uvádza, že napätie medzi Macronom a Netanjahuom sa vystupňovalo po tom, ako Izrael zintenzívnil útoky na šiitské militantné hnutie Hizballáh v Libanone, ktoré má tradičné väzby na Francúzsko. Situáciu ešte zhoršili útoky izraelskej armády na mierovú misiu OSN v Libanone (UNIFIL), na ktorej sa podieľajú stovky francúzskych vojakov.

Pozrite si archívnu reportáž o opelovaní Macrona na ochranu civilistov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok