Čo sme schopní urobiť pre krásu? Sú diéty účinné? Sledujte Pozrime sa na to dnes o 20:00

18.10.2024 09:19

Aký vplyv má krása na naše fyzické a mentálne zdravie? Dokážeme prijať, kým sme? Sledujte Pozrime sa na to v piatok 18. októbra o 20:00 na ta3, YouTube a Facebooku.

Avizo na web (4).png
Foto: ta3

V relácii Pozrime sa na to sa moderátor Jozef Šivák zameria na aktuálnu tému krásy, diét a sebaprijatia. V dobe sociálnych médií a neustálych trendov, ktoré diktujú „dokonalé“ telo, stále viac ľudí siaha po extrémnych diétach v snahe splniť tieto náročné ideály. Ale akú cenu za to platíme?

Piatková diskusia prinesie nielen odborné názory, ale aj osobné príbehy o tom, čo všetko sme ochotní obetovať na ceste za dokonalým vzhľadom.

K téme sa vyjadria renomovaní hostia: obezitologička a vedkyňa Adela Penesová, ktorá upozorňuje na to, že veľká časť diét nemá dlhodobý účinok a mnohé z nich spôsobujú vážne zdravotné problémy. Výskumy ukazujú, že časté diéty môžu viesť k spomaleniu metabolizmu a následným problémom s hmotnosťou, čo vytvára začarovaný kruh neustálych zmien váhy, známy ako jojo efekt.

Odborné pohľady a osobné príbehy

Speváčka Celeste Buckingham priblíži osobný tlak, ktorý kladie showbiznis na výzor. „Ľudia sú pripravení ísť do extrémov, len aby dosiahli ideál krásy, ale ten tlak zvyčajne zanecháva stopu na psychickom zdraví,“ vyjadrila sa nedávno v rozhovore, kde rozprávala o svojej ceste k prijatiu vlastného vzhľadu.

Výživová špecialistka Tina Zlatoš Turnerová, známa propagátorka ketodiéty, prinesie pohľad na diétne trendy. Ketodiéta sa dostáva do popredia nielen pre rýchle výsledky, ale aj pre zvýšenie energie. Avšak jej dlhodobé efekty, ako zvýšený cholesterol či riziká pre srdce, vyvolávajú polemiku.

Kam až sme ochotní zájsť?

Budúca psychologička a zakladateľka OZ Chuť žiť Valentína Sedileková otvorí otázku, prečo máme stále problém prijať sa takí, akí sme. Štúdie ukazujú, že prehnaný dôraz na vzhľad môže viesť k poruchám príjmu potravy a k chronickému stresu. Sedileková hovorí, že sebaprijatie je kľúčom k psychickej pohode, no spoločenské ideály sú stále silné a mladí ľudia čelia obrovskému tlaku.

Sledujte v piatok o 20.00 ta3 a zapojte sa do diskusie. Svoje skúsenosti alebo otázky môžete posielať na email: pozrimesanato@ta3.com.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok