Sociálne siete ako spúšťač. Prečo sú mladí Slováci ochotní riskovať zdravie na úkor krásy?

Na prvý pohľad túžba po krajšej postave, no v skutočnosti vážny psychický problém. Poruchami príjmu potravy trpí približne 75 miliónov ľudí na svete. Kvôli strachu však pomoc vyhľadá len štvrtina z nich. Týkajú sa najmä detí, ale ak sa neliečia, ovplyvniť môžu aj dospelosť. Sociologička upozorňuje, že spúšťačom sú najmä sociálne siete.

Od hladovania až po prejedanie sa, negatívny postoj ku sebe samému a príliš veľa pozornosti tomu, ako vyzerá naša postava a číslo na váhe. Až každý piaty mladý človek na Slovensku je za vidinou pekného vzhľadu ochotný ohroziť aj svoje zdravie. Podľa lekárov sú poruchy jedenia jedným z najvážnejších, no často prehliadaných zdravotných problémov.


Vážny, no často prehliadaný problém

"Porucha príjmu potravy je vzťah k jedlu, ktorý zasahuje do života človeka tak, že mu škodí. Najviac známa je mentálna anorexia, bulímia. Sú charakterizované veľkou túžbou nepribrať. Problémom je aj záchvatové prejedanie sa," tvrdí psychologička Daniela Halámková.

Mentálna anorexia má na konte najviac úmrtí zo všetkých psychiatrických ochorení. Sociologička upozorňuje, že spúšťačom sú najmä sociálne siete. To, čo na nich dieťa vidí, ho dokáže veľmi ovplyvniť, aj keď takýto obsah nemusí vždy zobrazovať realitu. Pomôcť môže napríklad sledovať len profily, ktoré zobrazujú telo v skutočnej podobe či nastavenie denného limitu na sociálnych sieťach.

Sociálne siete sú spúšťačom

"Súvisí to práve s tým ako je často predkladaná hodnota či úspech. Na sociálnych sieťach je úspech najmä kvôli chudej postave, často sú to influenceri. Že iba ten veľmi štíhly vzhľad je ten, ktorý nám zabezpečí úspech," tvrdí sociologička Katarína Čavojská.

Psychológovia odporúčajú spoločné stravovanie

Dieťa sa zrazu nevie sústrediť, zhoršia sa mu známky, zmení stravovanie, výrazne schudne alebo priberie, izoluje sa, začne nosiť príliš voľné alebo tesné oblečenie či nekontrolovateľne cvičiť. 

"Obmedzuje stravu, zrazu povie, že nechce večerať s vami, nesie si to do izby, schováva to a tvári sa, že to zjedol. Alebo konzumuje podozrivo veľa, alebo ide často na WC, aby to vyvracal," uvádza psychologička Daniela Halámková.

Ako si nájsť zdravý vzťah s jedlom?

Psychológovia odporúčajú rodičom zaviesť spoločné rodinné stravovanie, pomôcť nájsť deťom zdravý vzťah k jedlu a vysvetliť im, že aj občasné maškrtenie patrí k životu. Ak ani toto nezaberie, dôležité je včas vyhľadať odbornú pomoc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok