Rastúci záujem o nehnuteľnosti v zahraničí: Ako si vybrať správnu lokalitu a veľkosť bytu?

včera 17:08

Slováci stále viac investujú do nehnuteľností v zahraničí. Zatiaľ čo tradične obľúbené Chorvátsko si drží stabilnú pozíciu, Dubaj zaznamenáva výrazný nárast záujmu. Ako sa správne rozhodnúť, aby sme svoju investíciu neoľutovali? Poradia odborníci, ktorí debatovali na konferencii televízie ta3 NARKS a ta3 REALITY.

panel 5.jpg
Foto: Robert Hüttner

Podľa prezidenta NARKS Jána Palenčára je apetít Slovákov po kúpe nehnuteľnosti v zahraničí vysoký. Najväčší záujem majú Slováci o investície v Chorvátsku, no zvýšil sa záujem o Dubaj. V tomto prípade vidí dôvod aj v tom, že Dubaj nemá s Európskou úniou dohodu o vydávaní trestne stíhaných osôb a takisto neposkytuje informácie o financiách. „Je dôležité povedať, že aj toto sú motivátori, ktoré ovplyvňujú rozhodnutie Slovákov kúpiť nehnuteľnosti v zahraničí,“ tvrdí.

CEO Premium Star Hotels Jaroslav Kubaľa konštatoval, že Chorvátsko je pre Slovákov atraktívne už roky a nie je to žiadna novinka. „Ľudí stále láka veľmi rýchla dostupnosť autom a zároveň aj lietadlom. Ja som tam tento rok letel sedemkrát z Viedne 55 minút. Každý deň tam ten spoj letel,“ povedal.

Ďalší faktor je bezpečnosť, euro a Schengen. Nárast dopytu zaznamenali počas konfliktu na Ukrajine, kedy ľudia mali pocit, že budú ďalej od vojnovej hranice. Svoje zohráva aj jazyková bariéra, ktorú vnímajú hlavne starší klienti. V Chorvátsku majú stále pocit, že sa vedia dohodnúť.

Bezpečný prístav

Majiteľ realitnej kancelárie RK 38 Miroslav Antoška takisto potvrdil stúpajúci záujem o nehnuteľnosti v Dubaji.

„Predaju nehnuteľnosti v Dubaji sa venujeme siedmy rok. Keď som začínal práve touto destináciou, tak som mal pocit, že predávame niečo, čo ľudia vnímajú trochu rizikovejšie a ako niečo nepoznané. Dnes, keď sa svet zmenšuje a dostupnosti sú dobré, veľakrát za nami ľudia prídu s tým, že Dubaj alebo aj celkovo krajiny mimo Európy vnímajú čiastočne ako bezpečný prístav. Nehovorím, že Dubaj je najlepšie miesto na investíciu na celom svete, ale myslím si, že určite zaujímavou krajinou a treba zvážiť, či ho nezahrnúť do svojho investičného portfólia,“ povedal.

Po Dubaji je záujem o investovanie v Španielsku a takisto potvrdil aj Chorvátsko ako najkonzervatívnejšiu destinácia, ktorá má more a je blízko.

Dohoda s Dubajom

Partner Occam New Home Marek Kalma pripomenul, že s Dubajom síce nemáme dohodu o vydávaní osôb, ale existuje dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia.

„Klienti, ktorí investujú teraz v Dubaji, tak cez spoločnosť vytvorenú v Dubaji, kedy to zdanenie je veľmi nízke alebo nulové. Tým, že je dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia, tak vlastne potom už len zdaňuje fyzická osoba dividendu na Slovensku. Čiže v tomto prípade môže byť ten investičný byt zaujímavý,“ konštatoval.

Najväčší boom o zahraničné nehnuteľnosti zaznamenali pred dvomi rokmi a súvisí to so zásadným zvýšením úrokových sadzieb a vojnovou situáciou kúsok od nás. Na Slovensku trh zastal ale rozbehlo sa obchodovanie so zahraničnými nehnuteľnosťami.

Poznamenal, že možno ako jediný na Slovensku majú podpísané zmluvy priamo s developermi z Dubaja. Výhodu v porovnaní s Chorvátskom vidí v tom, že je to celoročná destinácia a nehnuteľnosť viete financovať hypotékou priamo odtiaľ.

Španielsko ponúka mix

Spoločnosti Broker Consulting sa špecializuje na Španielsko. Podľa generálneho riaditeľa  Júliusa Rusňáka sa im biznis rozbehol počas pandémie, kedy ľudia hľadali rôzne alternatívy mimo mesta kde bolo všetko zavreté. „Dopyt zo strany našich klientov bol v tom čase veľký a my sme si povedali, že chceme priniesť alternatívu. Chceli sme ju ale priniesť v kvalite služieb, ako robíme na slovenskom a českom trhu,“ uviedol.

Zanalyzovali situáciu a Španielsko im vyšlo ako vhodná lokalita. „Nám sa tam páči a druhá veľmi dôležitá vec bola, aby to bola celoročná destinácia, čo samozrejme Španielsko spĺňa. Je dostupné letecky, samozrejme sú klienti, ktorí chcú ísť autom. Spolu s Portugalskom je to najzápadnejšia časť Európy, čo je taká ideálna alternatíva voči tej geopolitike,“ tvrdí.

Španielsko je, podľa neho, komplexná krajina, ktorá ponúka dobrú infraštruktúru, služby, gastronómiu, kultúru, históriu a šport. Servis neponúkajú cez sprostredkovateľa ale priamo v krajine založili firmu s vlastnými advokátmi.

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok