Chcete nehnuteľnosť v zahraničí? Za byt v Španielsku zaplatíte menej ako v Bratislave

5.4.2024 09:53

Záujem Slovákov o investovanie do nehnuteľností v zahraničí rastie. Jednou z najobľúbenejších destinácii je Španielsko. Koľko vás v tejto lokalite vyjde byt a koľko zaplatíte na daniach? O realitnom biznise v zahraničí rozprávali odborníci na konferencii televízie ta3 Investičné príležitosti do nehnuteľností.

Grécko, Španielsko či Turecko. Slováci chcú opäť cestovať, odborníci však varujú pred covidom
Foto: TASR/AP

Regionálna riaditeľka a realitná špecialistka v Broker Consulting Judita Sedileková potvrdila stále sa zvyšujúci záujem o kúpu nehnuteľnosti za našimi hranicami. „Záujem sme zaznamenali paradoxne v čase kovidu a odvtedy to ide smerom hore. Podporila ho aj vojna na Ukrajine, kedy si ľudia uvedomili, že možno je dobré mať plán B. Dôležité je, ale povedať, že začali hľadať tak, aby to bolo bezpečné, aby to bolo dostupné a aby to bolo cenovo dostupné,“ povedala.

Podľa generálneho riaditeľa Directreal Mariána Patáka je investičný potenciál v rámci celého sveta a záleží len na preferenciách investora. „Všetko závisí od toho, čo investori preferujú, či preferujú lokalitu, kde často chodia a sa im páči, alebo sú to investori, ktorí vyslovene hľadajú niečo, kde môžu získať výnos,“ uviedol.

Medzi destinácie kam radi Slováci investujú patrí jednoznačne Španielsko. Podľa realitného makléra špecializujúceho sa na predaj nehnuteľnosti v Španielsku Michala Frídela veľkú rolu zohráva dostupnosť autom. „Potom Španielsko ako štát, hlavne pobrežie je pripravené absorbovať akékoľvek množstvo klientov, pretože už od 50. rokov minulého storočia sa toto začalo hlavne s Angličanmi a Nemcami, že tam začali chodiť. Toto stále rastie a trh na pobreží sa nezastavil,“ tvrdí.

Zaujímavé je podľa neho celé pobrežie, ale predsa len upriamuje pozornosť na dve hlavné lokality. Jednou je južná časť Costa del Sol a druhou Costa Blanca, kde klienti kupujú viac. Jedným z dôvodov sú aj nižšie ceny v tejto časti.

Oblasť Costa del Sol odporúča aj Judita Sedileková. „Zatiaľ sú tam ceny naozaj prijateľné, na úrovni asi bratislavských novostavieb. Politika developerov je iná a klienti už nakupujú novostavby, ktoré sú zariadené. Napríklad je tam kompletná kuchyňa aj so spotrebičmi, parkovacie miesto k tomu, vstavané skrine, čo je obrovská výhoda, že klienti už fakt len so zubnou kefkou sa môžu nasťahovať. Perspektíva tej lokality je veľmi veľká,“ tvrdí.

Ceny od 75 tisíc eur

Michal Frídel prezradil viac aj o cenách, za aké môžete byť vlastníkom nehnuteľnosti v slnečnom Španielsku. Najlacnejšia nehnuteľnosť, ktorú predali za minulý rok stála 75 tisíc eur, vyžadovala si však ešte dodatočné investície. Konečná cena po úpravách bola zhruba 115 000 eur aj s daňami s poplatkami, ktoré sú tam pomerne vysoké.

Daň z prevodu a prechodu nehnuteľností je vo výške 10 percent a plus ešte k tomu ďalšie cca 2 percentá platíte za notára a kataster. V lokalite Costa del Sol je to sedem percent.

Bežný dvojizbový alebo trojizbový byt sa dá kúpiť od 100 do 150 000 eur v staršom pôvodnom stave a novostavba ide od 220 000 eur hore. Prízvukuje, že byty sú kompletne vybavené, takže môžete ich hneď začať užívať.

Netreba zabúdať na dane

Jedna vec je kúpa nehnuteľnosti s výhľadom na more, druhá daňová povinnosť, ktorá nikoho neobíde.

„Tak predovšetkým je to daň z príjmov, keď ten investor tú danú nehnuteľnosť buď prenajíma alebo ju predáva. Potom sú to samozrejme také tie klasické ako u nás poznáme dane z nehnuteľností. Niektoré krajiny uplatňujú napríklad aj daň z nadobudnutia majetku. Tam sa pohybujeme až po desiatky percent. Každá krajina to má nastavené samozrejme inak, ale z pohľadu nášho daňového systému, ak je investor slovenským daňovým rezidentom, tak si musí vysporiadať daňovú povinnosť na Slovensku a samozrejme aj v mieste, kde sa nehnuteľnosť nachádza,“ priblížila Lenka Paluchová, advokátka a odborníčka na dane.

Slovensko má s mnohými krajinami uzatvorené zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Medzi krajiny, kde napríklad takáto dohoda nie je patrí aj obľúbený Zanzibar. „To je nezmluvný štát a tam sa rozprávame o dvojitom zdanení. O zdanení na Slovensku z príjmu z nehnuteľného majetku, ale aj o zdanení príjmu v mieste, kde sa nehnuteľnosť nachádza, to znamená na Zanzibare,“ uviedla.

Vo videu sa dozviete aj aké sú riziká spojené s investíciou do zahraničnej nehnuteľnosti a aký je výnos z nehnuteľnosti

 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok