Po "falošných pandách" prišiel na rad robotický žralok. Čínske akvárium rozhorčilo návštevníkov napodobeninou

V akváriu Xiaomeisha Sea World v Šen-čene vypukla vlna nevôle, keď návštevníci zistili, že majestátny žralok veľrybí je v skutočnosti robotická napodobenina.

robotický žralok
Foto: X/Dev is Thugging

Na svojom webe o tom informoval britský denník The Independent.

Zakázaný chov žralokov veľrybích

Akvárium, ktoré sa po piatich rokoch rekonštrukcie opäť otvorilo 1. októbra, čelí kritike za umiestnenie napodobeniny žraloka v akváriu.

Návštevníci, ktorí zaplatili približne 30 libier za vstup, boli hlboko sklamaní, pričom mnohí dokonca požadovali vrátenie peňazí. Morský svet obhajuje svoj krok tým, že čínske zákony zakazujú chov skutočných žralokov veľrybích.

Žralok, ktorý bol predstavený ako „prvý inteligentný robotický žralok veľrybí na svete“, je dlhý takmer päť metrov a váži 350 kilogramov. Vďaka moderným technológiám dokáže plávať, vznášať sa a potápať sa. Ovládanie na diaľku a programované plávanie umožňujú robotovi dosiahnuť maximálnu rýchlosť 0,7 metra za sekundu a potápať sa do hĺbky 20 metrov.

Morský svet Xiaomeisha bráni svoj krok, pričom tvrdí, že na vývoj robotického žraloka vynaložil milióny čínskych jüanov. Zároveň zdôraznil, že táto konštrukcia bola nevyhnutná na dodržanie zákonov, ktoré zakazujú obchod so žralokmi veľrybími. V roku 2019 Čína prijala zákon, ktorý zakazuje odstraňovanie žraločích plutiev a lov týchto majestátnych tvorov na otvorenom mori.

Nedávno čelila krajina podobnému podvodnému incidentu a kritike, keď čínska zoo pod tlakom rozhnevaných návštevníkov priznala, že jej pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy.

Pozrite si reportáž z 11. júla 2024 o mužovi, ktorý sa snažil do Číny prepašovať v nohaviciach viac než sto hadov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok