ESG: Trend, ktorý ovláda komerčné nehnuteľnosti, v rezidenčnom sektore zatiaľ zaostáva

včera 17:47

Udržateľnosť sa stáva kľúčovým faktorom pri výbere nehnuteľnosti, najmä v komerčnej sfére. Zatiaľ čo firmy čoraz viac dbajú na ESG štandardy a investujú do zelených budov, rezidenčný sektor zaostáva. O dôvodoch debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 NARKS a ta3 REALITY.

panel 4.jpg
Foto: Robert Hüttner

Trendom sú budovy a byty, ktoré dokonale zodpovedajú ESG stratégii, ktorej súčasťou je dosiahnuť do roku 2030 nulovú uhlíkovú stopu. Podľa obchodného riaditeľa Immocap Martina Marka v rámci rezidenčných projektov necítia zatiaľ výrazný dopyt po hodnoteniach týchto projektoch z pohľadu ESG.

Iná situácia je pri komerčných nehnuteľnostiach. „Nejaký rok a pol dozadu ako začala energetická kríza je veľmi výrazný dopyt práve po hodnotení budovy v rámci pravidiel pri komerčných nehnuteľnostiach, nových budovách, hlavne zahraničných. Tam je to v podstate zásadná vec pri ich rozhodovaní,“ povedal.

Dopyt po ESG štandardoch pri komerčných nehnuteľnostiach potvrdil aj Business Development Director MAYFLOWER GROUP Michal Rudinský. „Keď si uvedomíme v akej dobe žijeme čo sa týka klimatických zmien, aká generácia zastáva najväčšie percento pracovnej sily a zároveň, keď si uvedomíme aj fakt, že práve nehnuteľnosti produkujú zhruba 40 percent skleníkových plynov, tak uhlíková neutralita je veľmi dôležitá, žiadaná a pre trh komerčných nehnuteľností to môže znamenať nejaké preskupenie, ozdravenie a rozhýbanie toho trhu,“ myslí si.

Benefity udržateľnosti

Šéf oddelenia ESG Corwin Igor Bubeník tvrdí, že oni sa téme udržateľnosti venujú už dlhodobo.

„Trend sa dnes volá ESG, už to nie je udržateľnosť, čiže trochu sa to mení. Tento trend bol vo svete už dlhodobo, vnímam ho najmä na západe. Vnímame ho aj v Ľubľane, kde tiež pôsobíme a tam sa trochu viac na to firmy pozerajú,“ povedal.

Pokiaľ ide o rezidenčné nehnuteľnosti, najmä v Bratislave, je problém s tým, že je tu obrovský dopyt a nízka ponuka. „Ľudí až tak nebude zaujímať udržateľnosť budovy, keď najprv nevedia či si vôbec môžu tú budovu dovoliť a či je v dobrej lokalite. To sú tie kľúčové parametre,“ dodal.

Veľkou výzvou je vysvetliť ľuďom aké to má pre nich benefity. „Máme nejakú reguláciu, potrebujeme reportovať a vlastne nikto, vrátane audítorov, nevie o čom by sme mali reportovať a aký je z toho benefit. Súčasťou našej stratégie je vysvetľovať ľuďom a ukazovať príklady, že čo je ten benefit. V budove máte lepší život, lepšiu mikroklímu, väčšiu odolnosť proti povodniam, proti horúčavám. Má to svoje benefity, len ľudia ich musia objaviť,“ tvrdí.

Rozdiel v ESG stratégii medzi komerčnými a rezidenčnými nehnuteľnosťami potvrdzuje aj partner a zakladateľ Mint Investments Sebastien Dejanovski. „V rezidenčných sa ľudia sústredia hlavne na to „E“, čo je životné prostredie. To má v sebe udržateľnosť, prevádzkové náklady a náročnosť projektu. ESG má väčšiu váhu v komerčných nehnuteľnostiach. Náš hlavný biznis je správa majetku pre veľké inštitúcie a keď hovoríme s bankami, tak ich ESG zaujíma omnoho viac,“ povedal.

Zdôraznil, že sú prvá česká firma, ktorá sa registrovala do programu GRESB. Je to celosvetové hodnotenie udržateľnosti nehnuteľností a realitných fondov.

Zelené budovy

Generálny riaditeľ spoločnosti Zelená stavba, predseda Sekcie drevostavieb a viceprezident Zväzu spracovateľov dreva SR Ľuboš Kolesár si myslí, že na ESG by sa malo dbať aj pri rezidenčnom bývaní. Použitie dreva pri drevostavbách je, podľa neho, už veľkou výhodou oproti iným stavebným materiálom. „Drevostavby majú veľkú výhodu aj v tom, že je to rýchla prefabrikovaná výstavba, takže tam vieme oveľa rýchlejšie postaviť a ušetriť na prevádzke. Dovolím si povedať, že nejde pri drevostavbách len o to „E“, ale aj o „S“, lebo drevo je prírodný, príjemný materiál. Asi málokto by povedal, že ho nemá rád, takže to bývanie je tam fajn. Mali by sme sa zaoberať aj kvalitou vnútorného prostredia, či už je to vzduch, svetlo a tak ďalej, lebo trávime tam veľa času,“ povedal.

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok