Slovenskú oblohu rozžiari výnimočný úkaz. Mesiac bude jasnejší a väčší, vodiči by mali byť opatrní

Po zotmení budú môcť Slováci pozorovať tzv. superspln. Mesiac sa bude nachádzať najbližšie k Zemi a bude tým pádom výnimočne veľký a jasný. Ohroziť však môže vodičov.

superspln.jpg
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vo štvrtok večer čaká obyvateľov Slovenska výnimočný astronomický úkaz – superspln. Tento jav nastáva, keď sa Mesiac nachádza v najbližšom bode svojej dráhy k Zemi, čo spôsobí, že sa bude javiť až o 14 % väčší a o 30 % jasnejší než bežný spln.

Mesiac bude najlepšie pozorovateľný krátko po západe slnka, keď bude stúpať nad horizontom. Superspln je obzvlášť pôsobivý, keď sa nachádza nízko nad obzorom, čo vytvára ilúziu obrovského Mesiaca. Tento jav je súčasťou série štyroch supersplnov v roku 2024, pričom ďalší nastane v novembri.

Ideálna viditeľnosť bude závisieť od počasia, ktoré môže byť miestami oblačné, ale väčšina územia by mala mať priaznivé podmienky na pozorovanie.

Výstraha pre vodičov

Slováci by však mali ostať počas štvrtka, ako aj počas všetkých ďalších splnov, ostražití. Ako totiž dokazuje nová štúdia, o ktorej ďalej informuje portál IFL Science, počet dopravných nehôd v dni, keď je Mesiac najžiarivejší, stúpa.

Vedci z Texas A&M University v štúdii skúmali, ako fázy Mesiaca vplývajú na prítomnosť dopravných nehôd zavinených zvieratami na vozovke. Pozerali sa pritom na záznamy dopravných nehôd z obdobia medzi januárom 2011 a januárom 2020.

Výsledkom tohto výskumu bolo, že počas splnu narastá riziko zrážky so zvieraťom až o 46 % v porovnaní s nocami počas novu. Nov je fáza Mesiaca, pri ktorej je naša prirodzená družica neviditeľná zo Zeme, pretože jeho osvietená strana smeruje k Slnku.

Zaujímavosťou je, že riziko iných druhov dopravných nehôd sa v závislosti od fázy Mesiaca nemení. Objav vedcov na prvý pohľad oponuje bežnej logike, keďže vozovka by mala byť počas splnu najlepšie osvetlená, čo by malo teoreticky predchádzať zrážkam s divokou zverou.

Zdá sa teda, že tento jav bude nejakým spôsobom prepojený na samotné správanie zvierat. Tie by mohli byť podľa vedcov počas splnu aktívnejšie.

„Zistenia súhrnne naznačujú možnú myšlienku, že aktivita niektorých voľne žijúcich živočíchov je vyššia počas nocí, keď je Mesiac v splne, ako počas tmavších nocí, pretože zvieratá možno vidia viac zo svojho okolia. Zdržíme sa však ponorenia do detailov tohto vysvetlenia, pretože autori sa nešpecializujú na zoológiu,“ píšu autori štúdie.

Pozrite si rozhovor s úspešným slovenským astronómom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok