Konsolidačný balík zamieša kartami aj na pultoch. Maslo sa stalo symbolom zdražovania a lepšie to nebude

V obchodoch máme dostatok potravín, problémom je, že sú drahé. Podľa analytikov kupujeme ôsme najdrahšie potraviny v Únii. Napriek tomu dokážeme vyprodukovať extrémne veľa bioodpadu. Priplácame si za oleje a tuky, naopak mäso je u nás lacnejšie. O tejto téme sme sa rozprávali s hovorkyňou SPPK Janou Holéciovou.

Veľa sa hovorí o masle, mizne z pultov a nastáva takzvaná "maslová kríza".

"Vnímajú to aj prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka, že ceny masla sú naozaj vyššie, prepisujú rekordy. Slovensko, či sa to týka masla, mlieka alebo obilnín, je veľmi malou krajinou, aby si mohlo určiť, za akú cenu sa budú predávať agrárne komodity," zhodnotila Holéciová a pokračuje, že patríme do jednotného európskeho priestoru, kde platia určité pravidlá, preto aj vývoj cien podlieha európskym trendom. 

Problém výroby masla

Prvovýrobový proces ovplyvňujú tri faktory: 

Niektoré krajiny, najmä Taliansko, od nás podľa odborníčky začali posledné mesiace nakupovať surové kravské mlieko do zásoby. 

Druhým faktorom je priebeh počasia, hlavne leto. "Takéto počasie do určitej miery uberie z produkcie. Napríklad kravy, keď je veľké teplo, sú pod vplyvom teplotného stresu, čo neprispieva k tomu, aby nám výrazne viacej nadojili. Je tam znížená dojivosť," vysvetľuje hovorkyňa.

Tretím faktorom sú veterinárne obmedzenia. "Napríklad Holanďania mali problém s chorobou modrého jazyka u kráv. Ochorením trpia aj dojnice," dodala. 

Máme jeden problém na strane nedostatku mlieka. "V Európskej únii nám znížili zásoby o 0,4 percenta. Na Slovensku sme zvýšili o 1,5 percenta produkciu kravského mlieka, ale stále kopírujeme trendy na burzách, kvôli tomu sa nám zvyšujú ceny," tvrdí odborníčka s tým, že cena masla sa tvorí zo spotovej európskej ceny mlieka a smotany.

Problém s konsolidačným balíčkom

Moderátor sa opýtal, či sa v budúcnosti situácia ustáli. Prichádzajú sviatky a ľudia budú hľadať na pultoch aj maslo. "Je výrazný tlak na množstvo, aby sme v predvianočnom čase mali na pultoch výrazne viac masla," ozrejmila.

Po sviatkoch je možné, že by ceny poklesli, ale vláda aj Národná rada schválili konsolidačný balíček, čo ceny vystrelí nahor. "Nie sme si úplne istí, že by sme od nového roka mali hovoriť, že ceny by mali dramaticky poklesnúť. Všetko je tak komplikované, kde nám vstupujú rôzne prepočty DPH na všetky tovary a služby, ktoré pôjdu hore," vysvetlila Holéciová.

"Slovenskí spracovávatelia mlieka budú musieť nájsť správnu rovnováhu, akým spôsobom od nového roka určiť odbytové ceny výrobkov, aby mohli vyrábať s určitým ziskom. A akým spôsobom rovnováhu nastaviť tak, aby ceny vedel akceptovať aj samotný spotrebiteľ, ale aj prvovýrobca," poukázala na problém odborníčka. 

Prvovýrobcovia aj spracovávatelia hovoria, že do nastavenia cien sa musí zapojiť aj obchod, "pretože koncové, spotrebiteľské ceny sa vytvárajú na strane obchodu".

Aké by to malo dopady na agropotravinárstvo? 

"Citlivo vnímame, v akom stave sú verejné financie, vieme, že situácia nie je jednoduchá," hovorí odborníčka s tým, že od prvej zmienky upozorňujú, že vláda má snahu riešiť a ozdravovať financie.

Vo zväzoch sa robil prieskum, akým spôsobom hodnotia konsolidačný balík a aké sú jeho dopady.

Slovenský mliekarenský zväz tvrdí, že len samotná transakčná daň ich bude stáť ročne o 2,2 milióna eur viac. "To je iba jeden segment výroby," tvrdí Holéciová.

Upozornila, že suroviny, ktoré nakupujú potravinári, nemôžu nakupovať do zásoby. "Týka sa to položiek dennej spotreby ako rožky, čerstvé pečivá, mliečne výrobky. Potrebujete to každý deň nakupovať, tým pádom sa bude navyšovať transakčná daň," hovorí odborníčka.

Z prieskumu vyplýva, že stredne veľký potravinársky podnik zaplatí ročne za transakčnú daň viac o 60- do 120-tisíc eur. V prípade veľkého podniku je to až 250-tisíc eur. 

"Aj ten dobre pozitívne mierený efekt znižovania DPH, najmä na základné potraviny, výrazne zatienia ostatné položky v rámci konsolidačného balíčka, hovoríme o transakčnej dani," tvrdia mliekari. 

"Všetko naokolo nám bude drahšie. Do výroby potravín vstupujú rôzne náklady, ako napríklad doprava, obalový materiál alebo aj ľudská práca," dodala Holéciová.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok