Kupujeme najdrahšie potraviny vo V4, no aj tak nimi plytváme. Nenechajte sa ovplyvniť zľavami, radia odborníci

V obchodoch máme dostatok potravín, no problémom je, že sú drahé. Podľa analytikov kupujeme ôsme najdrahšie potraviny v celej Únii. Napriek tomu dokážeme vyprodukovať extrémne veľa bioodpadu.

Aj keď nám potraviny z rodinných výdavkov ukrajujú približne pätinu, ročne v koši skončí 70 kilogramov. To aj napriek tomu, že ceny potravín rastú rýchlejšie ako platy. Najčastejšie vyhadzujeme ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo. 

„V porovnaní s priemernými cenami v EÚ sme drahší čo sa týka potravín o 6,7 %, táto situácia sa však z roka na rok zhoršuje,“ hovorí analytička Eva Sadovská.

Priplácame si hlavne za oleje a tuky, naopak mäso je u nás lacnejšie. Patina domácností si však nemôže dovoliť poriadny obed. Najčastejšie ide o seniorov, jednorodičov a rodiny s dvomi alebo tromi deťmi. Nižšie v rebríčku sme aj od našich susedov. Vo V4 za potraviny platíme najviac. 

„Čo sa týka Česka, tak tam nakúpime potraviny lacnejšie o 7 percent, v Poľsku o 27 % a v Maďarsku sú o 5 % lacnejšie ako u nás,“ doplnila Sadovská.

Aj keď by znížená DPH od januára mala základné potraviny zlacnieť, výrobcovia avizujú, že im po konsolidačnom balíčku stúpnu výrobné náklady, čo sa môže odraziť práve aj na pultoch.

Premiér Robert Fico však sľúbil, že za chlieb od januára zaplatíme menej. Dnes sú jeho najnižšie ceny okolo 1,6 €. Do zoznamu základných potravín by sa mohli dostať aj vajíčka či potraviny pre celiatikov.

Potraviny nestíhame spotrebovať

„Viem, že je veľa argumentov, že cena sa tvorí inak, ale ja si myslím, že ak pri 23 % má ísť všetko hore, tak pri 5 % by to malo ísť dole. Robíme na tom, aby tá cena išla dole, robíme všetko preto, aby to tak bolo,“ povedal premiér Fico.

„Na jednej strane tu máme zníženú DPH na potraviny, ale na druhej strane tu máme zvýšené poplatky za transakcie, máme daň zo zisku, máme minimálnu mzdu,“ pripomína predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Môže dôjsť k zníženiu cien, a to jedna k jednej, na druhej strane to môže tlmiť ceny ako nárasty napríklad. Čiže benefit pre spotrebiteľa bude zachovaný,“ dodal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Mnohí však podľa odborníkov nakupujeme bez rozmýšľania a potraviny nestíhame spotrebovať. Vyhodené jedlo, ktoré neskončí v bioodpade, končí na skládkach a stáva sa znečisťovateľom vody, pôdy či ovzdušia. Do obchodu by sme si mali vždy napísať zoznam toho, čo chce kúpiť a nenechať sa ovplyvniť zľavami. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok