Život pod psa v Brazílii neplatí, chlpáčom tam doprajú aj jogu či akupunktúru. Ide o vyše 11-miliónový trh

dnes 05:45

Joga, antistresové rituály alebo ozónová terapia. V Brazílii, kde je štyrikrát viac domácich zvierat ako detí, neplatí negatívne vyjadrenie „život pod psa“, informuje agentúra AFP.

psí welness
Foto: Facebook/Starpet Dog Spa

„Všetky procedúry dostupné pre ľudí teraz existujú aj pre psov,“ hovorí Eliane Rodrigues, majiteľka Starpet Dog Spa, ktoré sa nachádza v bohatšej časti hlavného mesta Brazília. Kúpele ponúkajú chlpatým miláčikom procedúry, ako je chromoterapia, ošetrenie pomocou farebnej projekcie na telo, alebo kompletná starostlivosť o srsť so špeciálnymi detoxikačnými a hydratačnými prípravkami. V salóne sa nachádza aj špeciálna zóna pre úzkostlivejších psov, kde si môžu oddýchnuť.

„Predtým sa ľudia o svojich psov príliš nestarali. Dávali im zvyšky jedla a umývali ich čímkoľvek, niekedy dokonca aj prostriedkom na umývanie riadu,“ spomína Rodrigues. „Dnes venujeme psom viac pozornosti,“ dodáva, zatiaľ čo jeden z ich zamestnancov skúma psiu srsť digitálnym mikroskopom.

Viac ako detí

Podľa inštitútu Pet Brasil je v Brazílii 160 miliónov domácich zvierat, z toho 62 miliónov psov a 30 miliónov mačiek. Tento počet výrazne prevyšuje počet detí mladších ako 14 rokov (40 miliónov).

Latinskoamerická krajina s viac ako 212 miliónmi obyvateľov zaznamenala za posledných 20 rokov pokles pôrodnosti. Jedným z hlavných dôvodov je nárast strednej triedy a skutočnosť, že „zvieratá sa stali súčasťou rodiny“, hovorí Rodrigues.

„Sú lepší ako deti, pretože deti, keď vyrastú, odchádzajú. Ale zvieratá zostávajú,“ myslí si Silvana Matosová, jedna z klientiek, ktorá drží v náručí dva nemecké miniatúrne špice s bielou hodvábnou srsťou. Prvýkrát prišla do kúpeľov pred tromi rokmi, aby sa postarala o svojho psa Benta, ktorý trpel alopéciou. Je to choroba, pri ktorej psy strácajú srsť. Druhý pes, Phoenix, ktorý je domácim miláčikom zamestnancov, podstupuje hydratačnú liečbu.

Vyše 11-miliónový trh

Starostlivosť o psov, ako sú Bento a Phoenix vrátane stravy a kúpeľov stojí podľa Rodriguesovej približne 500 až 800 brazílskych realov (80 až 130 eur). „Keď ich máte radi, o peniaze sa nestaráte,“ hovorí Silvana Matosová, učiteľka matematiky a realitná agentka.

Podľa spoločnosti Pet Brasil dosiahol trh s domácimi zvieratami v Brazílii za rok 2023 tržby vo výške 68,7 milióna brazílskych realov (vyše 11,2 milióna eur), čo predstavuje 14-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Väčšinu tohto obratu tvoria granule a návštevy veterinára, ale trh v súčasnosti zahŕňa aj liečebné postupy, ako je chiropraxia, ktorá sa zaoberá poruchami pohybového aparátu a akupunktúra.

Mačacie kúpele

„Nikdy som sa o žiadneho človeka tak nestaral,“ hovorí Marco Barroso, 54-ročný hudobník, ktorý platí za týždenné akupunktúrne ošetrenia svojho psa Lina. Jeho domácemu miláčikovi zistili nádor na jednej z labiek. „Nikdy som nechcel dieťa, pretože som si myslel, že si vyžaduje príliš veľa starostlivosti a ako som nakoniec dopadol,“ hovorí Barroso.

„Svet domácich zvierat sa v posledných rokoch veľmi zmenil. Máme viac vedomostí, viac výskumu,“ vysvetľuje Fernanda Rizzonová, majiteľka kúpeľov Banho dos Gatos (wellness pre mačky). Po poriadnej očiste môžu mačky pokračovať kurzom reiki.

Ide o špeciálnu japonskú relaxačnú procedúru, pri ktorej sa na telo človeka alebo zvieraťa prikladajú ruky. Prostredníctvom rúk sa do tela pacienta prenáša energia, ktorá pomáha zmierniť stres a iné problémy, tvrdí AFP. „Chceme, aby si okrem fyzického zdravia odniesli aj energetickú pohodu,“ povedala Rizzonová pričom hladila jedného zo svojich mačacích pacientov.

Pozrite si reportáž z 13. septembra 2024 o terapii psami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok