Závery summitu EÚ k Ukrajine sa nezmieňujú o Zelenského pláne víťazstva. Väčšina lídrov ho však podporila

dnes 07:27 , Aktualizované: dnes 18:22

Lídri členských krajín EÚ vo štvrtok v Bruseli ukončili diskusie o Ukrajine bez toho, aby sa hlbšie venovali "plánu víťazstva" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Viacero štátov sa dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025.

Fico na Summite EU v Belgicku
Foto: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Na samite lídrov EÚ sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Témami boli migrácia a vojna na Ukrajine. Volodymyr Zelenskyj premiérom a prezidentom vo štvrtok osobne predstavil jeho plán víťazstva.

Spolu s predsedom vlády do Bruselu odletela aj podpredsedníčka vlády a ministerka Denisa Saková.

Stredajšieho samitu Európskej únie a Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu v Bruseli sa premiér nezúčastnil.

Fico: Migrácia potrebuje tvrdé riešenie

Predseda vlády v Bruseli vyhlásil, že migrácia v Európskej únii potrebuje razantné a tvrdé riešenia.

Český premiér Petr Fiala v stredu oznámil, že na zasadnutí Európskej rady sa Česko a viacero členských krajín Únie stretnú v snahe presvedčiť ostatné členské krajiny a tiež Európsku komisiu, aby EÚ k tejto otázke zaujala razantnejší postoj.

Podľa Ficovho statusu na Facebooku k tomuto neformálnemu stretnutiu došlo hneď na úvod summitu, a to aj za účasti predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a lídrov Cypru, Česka, Dánska, Grécka, Holandska, Maďarska, Poľska, Rakúska a Slovenska.

"Prišlo na naše slová, že migrácia potrebuje razantné a tvrdé riešenia. Ukázalo sa ako správne, keď sme kritizovali a hlasovali proti povinným migračným kvótam. Tvrdím to stále, treba jednoznačne chrániť vonkajšie hranice schengenu a zamerať sa na krajiny pôvodu migrácie," vyhlásil premiér.

Spresnil, že Slovensko je medzi tými členskými krajinami EÚ, ktoré prispievajú k hľadaniu riešenia, a vyjadril spokojnosť s tým, že Európska komisia konečne pochopila urgentnosť tejto situácie.

Zelenského plán sa lídrom pozdáva

Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie.

Podľa Zelenského väčšina premiérov EÚ na štvrtkovom samite podporila tzv. plán víťazstva pre Ukrajinu. Plán schválilo 18 členov Európskej rady a väčšina rečníkov mu vyjadrila plnú podporu, uviedol prezident v Bruseli.

Podrobnosti plánu a vstup do NATO

Cieľom Zelenského plánu je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je aj pozvánka do NATO.

Potvrdil tiež, že aj bez výraznejšej podpory pre tento plán a popri tom ako bude ďalej brániť svoje územie pred agresormi, bude Kyjev pracovať na príprave budúcoročného mierového summitu.

Na otázky či bude Ukrajina pokračovať v boji proti Rusku, aj keď západní spojenci nepodporia jeho plán víťazstva, odpovedal kladne.

Viacero otázok sa týkalo pozvánky Ukrajiny do NATO.

Zelenskyj potvrdil, že o tomto pláne a o vstupe do NATO hovoril aj s predstaviteľmi USA, Joeom Bidenom, Kamalou Harrisovou aj Donaldom Trumpom. Exprezidentovi USA vysvetlil, ako Rusko porušilo Budapeštianske memorandum a naznačil, že Ukrajina nechce jadrové zbrane na svoju obranu a ako záruka bezpečnosti jej postačí členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Severokórejskí vojaci

Zelenskyj odpovedal aj na otázky o severokórejských vojakoch na bojisku. Podľa neho ukrajinská tajná služba má informácie, že niekoľkí severokórejskí dôstojníci už boli rozmiestnení na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom.

Upozornil, že rovnaké zdroje tvrdia, že Severná Kórea je pripravená vyslať celkovo 10 000 vojakov po boku ruskej armády do boja proti Ukrajine, čím by došlo k priamemu zapojeniu ďalšej krajiny do vojny.

Ukrajinský prezident pobyt v Bruseli, po stretnutí s lídrami EÚ, predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou a zástupcami médií využije na stretnutie s ministrami obrany členských krajín NATO. Aj im predloží a vysvetlí svoj plán víťazstva. Vo štvrtok večer sa očakáva jeho spoločné vystúpenie pre médiá s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem.

Orbána vydesil

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Zelenského plán ostro kritizoval. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za "viac než desivý".

"To, čo včera načrtol v ukrajinskom parlamente, je viac než desivé. Som jedným z tých, ktorí naliehajú na Európsku úniu, aby zmenila svoju súčasnú stratégiu. Únia vstúpila do tejto vojny so zle organizovanou, zle vykonanou a zle vypočítanou stratégiou, za ktorú je v prvom rade zodpovedná predsedníčka Európskej komisie (Ursula von der Leyenová). Túto vojnu prehrávame, takže stratégia nefunguje. Treba ju zmeniť!" napísal.

Orbán dodal, že to neznamená, že sú potrebné nebezpečnejšie zbrane a rakety s dlhým doletom, ale že namiesto vojnovej stratégie treba prejsť na mierovú stratégiu.

"Potrebujeme prímerie a mierové rozhovory! Dnes budem tiež naliehať, aby nemecká kancelárka a francúzsky prezident začali v mene celej Európskej únie čo najskôr rokovať s Rusmi, aby sme našli východisko z tejto situácie," uzavrel maďarský ministerský predseda.

Pozrite si živé vstupy redaktorky Andrey Simančíkovej z Bruselu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok