Zelenskyj predstavil plán víťazstva, má päť bodov a tri tajné dodatky. Ukrajina musí vytriezvieť, reagoval Kremeľ

dnes 11:41 , Aktualizované: dnes 14:23

Ukrajinský plán víťazstva má päť bodov a tri tajné pozmeňujúce návrhy, povedal v stredu v ukrajinskom parlamente prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citoval server RBK-Ukrajina.

Prvý bod je podľa webu geopolitický, druhý a tretí vojenský, štvrtý sa týka ekonomiky a piaty je bezpečnostný. Prvým bodom je pozvanie do NATO, uviedol Zelenskyj podľa agentúry Reuters a serveru Ukrajinska pravda.

Prezident tiež povedal, že ak sa podarí zrealizovať tzv. plán víťazstva, bude možné ukončiť vojnu najneskôr do budúceho roka. Závisí to od naliehavých opatrení a jednoty ukrajinských partnerov; cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny natoľko, aby sa vojna mohla ukončiť, povedal podľa agentúry Reuters.

Tajné dodatky

„Prvým bodom je pozvanie do NATO. Hneď,“ povedal Zelenskyj. Niektorí kľúčoví spojenci Kyjeva pritom nechcú pozvať Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie skôr, ako sa skončí vojna, poznamenala agentúra AP.

„Chápeme, že členstvo v NATO je otázkou budúcnosti, nie prítomnosti. Ale (ruský prezident Vladimir) Putin vidí, že jeho geopolitické kalkulácie smerujú k porážke,“ povedal ukrajinský prezident.

Druhým bodom je podľa hlavy štátu posilnenie obrany Ukrajiny a prenesenie vojny smerom k Rusku; tento bod má tajný dodatok, píše Ukrajinska pravda. Tento bod sa podľa agentúry Reuters týka ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny, posilňovania jej protivzdušnej obrany, obranného priemyslu a žiadosti Kyjeva, aby mu západné krajiny umožnili udrieť nimi dodanými zbraňami dlhého doletu hlboko na ruské územie. To zahŕňa aj pokračovanie ukrajinských operácií na ruskom území.

Tretím bodom je podľa portálu odstrašenie ruského agresora a tento bod má tiež tajnú prílohu, ku ktorej majú prístup predstavitelia niektorých západných krajín. Ukrajina navrhuje rozmiestniť na svojom území nejadrové odstrašujúce prostriedky. Podrobnejšie informácie však nie sú k dispozícii.

Štvrtým bodom je strategický a ekonomický potenciál Ukrajiny, plus tajná príloha, uvádza ďalej Ukrajinská pravda. V tomto prípade Ukrajina navrhuje podpísať dohodu s USA, EÚ a ďalšími spojencami, ktorá by umožnila spoločné investície a využívanie ukrajinských prírodných zdrojov, ako sú urán, titán, lítium, grafit a ďalšie zdroje, ktoré majú podľa Zelenského hodnotu biliónov dolárov.

Ukrajinskí vojaci naprieč Európou

Piaty bod je určený pre povojnové obdobie. Skúsenosti Ukrajiny by sa mali využiť pre celú Severoatlantickú alianciu a obranu Európy, pričom Kyjev navrhuje po vojne nahradiť časť americkej armády v Európe ukrajinskými vojakmi.

O takzvanom víťaznom pláne Kyjeva sa v poslednom čase veľa hovorilo, ale veľa informácií o ňom zverejnených nebolo. Zelenskyj ho predtým predstavil prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a obom kandidátom na budúceho šéfa Bieleho domu, ako aj francúzskemu prezidentovi, nemeckej kancelárke a premiérom Británie a Talianska, uvádza RBK-Ukrajina.

Západní lídri zatiaľ verejne nevyjadrili plánu podporu, poznamenala agentúra AP. Prezident plánuje plán predstaviť vo štvrtok na samite Európskej únie v Bruseli.

Podľa agentúry AFP prezident vylúčil, že by bol ochotný odstúpiť ukrajinské územie Rusku alebo súhlasiť so zmrazením frontovej línie. „Rusko musí vojnu proti Ukrajine prehrať,“ povedal.

História konfliktu

Konflikt vyvolala invázia Moskvy do susednej krajiny vo februári 2022. Ukrajinci čiastočne odrazili vpád nepriateľských vojsk a získali späť časť svojho územia. Rusi však okupujú časti východnej a južnej Ukrajiny a v poslednom čase pomaly, ale vytrvalo postupujú na východ.

Po dva a pol roku vojny sa prezident snažil ubezpečiť vojnou unavenú ukrajinskú spoločnosť, že boje by sa mohli čoskoro skončiť, a apeloval na jednotu Ukrajincov, keďže ťažkosti vojny narastajú, uviedla agentúra Reuters a dodala, že krajina sa pripravuje na bezútešnú zimu bez dostatku energie.

Podľa agentúry Reuters panuje neistota aj v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami v USA, kde sa o najvyšší post opäť uchádza bývalý prezident Donald Trump. Ten sa pred nástupom do funkcie vyjadril, že by rýchlo ukončil vojnu, čo vyvoláva obavy medzi stúpencami Kyjeva, že by to mohlo znamenať veľké ústupky Moskve v mene rýchlej dohody.

„Spolu s našimi partnermi musíme zmeniť okolnosti, aby sme ukončili vojnu. Bez ohľadu na to, čo chce (ruský prezident Vladimir) Putin. Všetci musíme zmeniť okolnosti, aby sme Rusko prinútili uzavrieť mier,“ povedal dnes Zelenskyj.

Kremeľ: Musia vytriezvieť

Ukrajina musí "vytriezvieť" a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. V reakcii na víťazný plán Zelenského to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pozrite si archívnu reportáž o pláne víťazstva Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok