Premiér Fico odcestoval na samit lídrov EÚ. Zelenskyj im v Bruseli predstaví plán víťazstva

dnes 07:27 , Aktualizované: dnes 07:55

Premiér Robert Fico odcestoval do Bruselu na samit lídrov EÚ. Top témou bude migrácia a vojna na Ukrajine. Volodymyr Zelenskyj totiž premiérom a prezidentom vo štvrtok osobne predstaví jeho plán víťazstva.

vláda Robert Fico
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolu s predsedom vlády do Bruselu odletela aj podpredsedníčka vlády a ministerka Denisa Saková.

Stredajšieho samitu Európskej únie (EÚ) a Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu v Bruseli sa premiér nezúčastnil. 

Témou je vojna na Ukrajine

Samit Európskej rady je naplánovaný na štvrtok a piatok (18. 10.). Hlavnými témami sú vojna na Ukrajine, vývoj na Blízkom východe, migrácia, konkurencieschopnosť a klíma. Vo svetle udalostí môžu vedúci predstavitelia EÚ riešiť aj konkrétne otázky zahraničnej politiky vrátane situácie v Gruzínsku, Moldavsku, Venezuele a Sudáne.

Lídri EÚ sa budú venovať ďalšej vojenskej podpore pre Kyjev, preskúmajú pokrok v dodávkach systémov protivzdušnej obrany, munície a rakiet. Diskutovať majú aj o využívaní výnosov zo zmrazených ruských aktív v prospech Ukrajiny a o tom, ako posilniť ukrajinský energetický sektor a jeho kritickú infraštruktúru pred blížiacou sa zimou.

Blízky východ aj migrácia

Rokovať budú aj o najnovšom vývoji na Blízkom východe, najmä o kritickej eskalácii násilia v regióne. Budú hľadať spôsoby, ako dosiahnuť okamžité prímerie pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice a v Pásme Gazy či prepustenie všetkých rukojemníkov.

Diskusie o migrácii majú zhodnotiť implementáciu komplexného prístupu k migrácii, na ktorom sa lídri dohodli vo februári minulého roka. Ten sa zameriava na posilnenie kontrol vonkajších hraníc Únie, zlepšenie politiky návratov či boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu.

V oblasti konkurencieschopnosti je hlavný dôraz diskusií na jej zlepšenie do budúcnosti. Lídri EÚ sa už dohodli na niekoľkých prioritách na zníženie závislosti v strategických sektoroch. Samit bude príležitosťou na zhodnotenie dosiahnutého pokroku.

Pozrite si vstup redaktorky ta3 Andrey Simančíkovej zo stredy:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok