Šéf NATO nie je stotožnený s celým ukrajinským víťazným plánom. Chce diskutovať so spojeneckými krajinami

včera 17:07

Generálny tajomník NATO Mark Rutte nemôže povedať, že podporuje celý plán víťazstva Ukrajiny. Ako povedal nový šéf aliancie na stredajšej tlačovej konferencii v Bruseli, niektoré otázky sú stále zložité.

Generálny tajomník aliancie Mark Rutte povedal, že členské štáty dodržia svoj záväzok vojenskej pomoci Ukrajine. Ďalších vyše 400 miliónov pomoci prisľúbil Kyjevu aj Washington. 

Vstup Ukrajiny do NATO je nezvratný

Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že NATO je na dobrej ceste splniť svoj tohtoročný záväzok vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 40 miliárd eur.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v Kyjeve oznámil, že plán jeho krajiny na víťazstvo vo vojne s Ruskom má päť bodov a tri tajné dodatky. Prvým bodom je podľa prezidenta pozvanie do NATO. Kyjev okrem iného navrhuje aj rozmiestnenie nejadrového odstrašujúceho prostriedku na svojom území. Niektorí kľúčoví spojenci Kyjeva zároveň nechcú pozvať Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie skôr, ako sa skončí vojna proti ruským silám, pripomína agentúra AP.

Rutte uviedol, že je oboznámený s podrobnosťami ukrajinského plánu. Uviedol, že proces vstupu Ukrajiny do NATO je nezvratný, ale ukrajinský plán obsahuje aj ďalšie body. Zatiaľ však nie je jasné, ktoré z nich konkrétne považuje za problematické. O ďalších krokoch chce Rutte diskutovať so spojeneckými krajinami.

Šéf NATO nepotvrdil správy o Severokórejčanoch

Šéf aliancie tiež nepotvrdil ukrajinské správy o Severokórejčanoch bojujúcich na Ukrajine na strane Ruska. Tieto informácie však označil za znepokojujúce.

„Dnes môžem oznámiť, že spojenci NATO poskytli Ukrajine v prvom polroku 2024 vojenskú pomoc vo výške 20,9 miliardy eur a sú na dobrej ceste splniť svoje záväzky do konca roka,“ uviedol ďalej.

Podľa Kremľa bola snaha zabrániť rozširovaniu NATO k hraniciam Ruska jedným z dôvodov vojenskej agresie proti Ukrajine vo februári 2022. Ukrajina sa odvtedy s podporou Západu invázii bráni. Švédsko a Fínsko, dovtedy neutrálny sused Ruska, odvtedy vstúpili do aliancie v snahe posilniť vlastnú bezpečnosť.

Pozrite si rozhovor zo 14. októbra 2024 s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom a politológom Jiřím Justom o severokórejských vojakoch na Ukrajine:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok