Štáty z Perzského zálivu rokujú v Bruseli. Hlavnou témou je prehlbovanie spolupráce

16.10.2024 16:10 , Aktualizované: 16.10.2024 18:29

V Bruseli sa vôbec po prvý raz stretávajú lídri členských štátov Európskej únie so zástupcami Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu. Hlavnou témou rokovaní je prehlbovanie spolupráce. Samit je podľa Bruselu príležitosťou pre Európsku úniu na vytvorenie užšieho partnerstva s Radou.

Prehĺbenie spolupráce

Prezidenti a premiéri Európskej únie a vedúci predstavitelia skupiny arabských štátov Perzského zálivu sa dnes na svojom prvom samite v Bruseli plánujú zaviazať k prehĺbeniu spolupráce v oblasti obchodu, energetiky a podpory udržateľných zdrojov. Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia stretnutia, uvádza ČTK. Podľa dokumentu sa lídri 27 členských štátov EÚ a šiestich členských štátov Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive zmienia aj o ľudských právach, podpore medzináboženského a medzikultúrneho dialógu a okrem iného sa vyjadria k vojnám v pásme Gazy a na Ukrajine a k eskalácii bojov v Libanone.

V návrhu vyhlásenia sa tiež spomína spolupráca v oblasti zdravotníctva, finančných technológií, digitálnej transformácie a potreba diverzifikácie ekonomík EÚ a členských štátov GCC (Katar, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Kuvajt, Bahrajn a Omán). Dôraz sa kladie na väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie a udržateľných foriem dopravy.

Podľa návrhu chcú krajiny posilniť spoluprácu pri riešení nenávistných prejavov, extrémizmu a rasizmu a prehĺbiť toleranciu a medzináboženský a medzikultúrny dialóg.

Potreba rešpektu

V súvislosti s Ukrajinou sa v texte hovorí o potrebe rešpektovať územnú celistvosť a zvrchovanosť štátov, Chartu OSN a medzinárodné právo, ako aj o potrebe komplexného, spravodlivého a trvalého mieru. Nepodarilo sa však nájsť konsenzus o znení bodu o dodávkach zbraní použitých vo vojne na Ukrajine, preto bude z konečného znenia vylúčený.

Podľa návrhu vyhlásenia štáty vyjadria aj znepokojenie nad súčasným nárastom konfliktov na Blízkom východe. Budú vyzývať na okamžité prímerie v pásme Gazy a na prepustenie rukojemníkov a výmenu palestínskych väzňov. Návrh vyhlásenia podporuje úsilie USA, Egypta a Kataru o sprostredkovanie mierového riešenia konfliktu

V návrhu sa tiež spomína právo Palestínčanov na sebaurčenie prostredníctvom riešenia dvoch štátov, v ktorom Izrael a Palestína žijú vedľa seba v mieri. Dokument naopak odsudzuje násilie osadníkov na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme a všetky formy násilia a terorizmu.

Vedúci predstavitelia EÚ vyzvú na prímerie

Pokiaľ ide o Libanon, kde izraelská armáda pokračuje v operácii proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, vedúci predstavitelia EÚ a Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive budú podľa návrhu vyzývať na prímerie, humanitárnu pomoc pre civilistov a zdržanlivosť s cieľom zabrániť šíreniu konfliktu na Blízkom východe. V texte sa tiež odsudzujú útoky na zamestnancov misie OSN v Libanone.

Návrh sa tiež uzatvára výzvou krajinám, aby zmiernili Irán. Ostrejšia kritika dodávok balistických rakiet a bezpilotných lietadiel Iránom Rusku, ktoré ich využíva pri svojej agresii proti Ukrajine, sa však podľa ČTK do konečného vyhlásenia nedostane.

Ďalší samit GCC - EÚ by sa podľa návrhu mal konať v Saudskej Arábii v roku 2026, pričom stretnutie hláv štátov by sa malo opakovať každé dva roky a každoročne na úrovni ministrov.

Pozrite si reportáž z 11. októbra 2024 o Zelenského turné po Európe:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok