Albánsko sa nachádza v kľúčovej fáze. EÚ zhodnotí, či je krajina pripravená na členstvo

Európska únia otvorila s Albánskom prvé vyjednávacie kapitoly prístupových rokovaní. Maďarsko, ktoré predsedá Európskej únii, to označilo za významný míľnik na ceste do európskeho bloku.

Albánsko v kľúčovej fáze

Albánsko je kandidátskou krajinou od roku 2014. Napriek tomu, že prístupové rozhovory vedie už od minulého roka, prvé kapitoly sa otvorili až teraz. Týkajú sa napríklad reformy verejnej správy, funkčnosti demokratických inštitúcií či justície. Albánsko sa teraz nachádza v kľúčovej fáze. Po uzavretí kapitol Európska únia zhodnotí, či je krajina pripravená začleniť sa do únie. Stále je to však otázka budúcnosti. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová priznala, že rozšírenie o krajiny západného Balkánu nebolo vždy pre Brusel prioritou. V posledných rokoch sa to ale zmenilo. Hostiteľ summitu, nemecký kancelár Olaf Scholz, dodal, že únia je úplná len s balkánskymi krajinami. Vyzval preto na odloženie sporov.

Albánsko, Srbsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bosna a Hercegovina majú status kandidátskej krajiny. Kosovo v roku 2022 podalo žiadosť o členstvo. V rozhovoroch doteraz najviac pokročila Čierna Hora.

Pozrite si reportáž z 15. októbra 2024 o lodi s utečencami v Albánsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok