Kriminalisti vyšetrujú prepojenie sekty AllatRa na rezort vnútra. Prokurátorku čaká disciplinárne konanie

dnes 15:12 , Aktualizované: dnes 16:12

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vyšetruje činnosť sekty AllatRa a hnutia Tvorivá spoločnosť. Upozornili na to webnoviny.sk agentúry SITA.

Šutaj Eštok
Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že ide o živé vyšetrovanie a nemôže preto poskytnúť bližšie informácie k prípadu.

„ÚBOK koná, v tejto veci prebieha vyšetrovanie,“ povedal Šutaj Eštok. Podľa medializovaných informácií by medzi sympatizantmi sekty mal byť aj zamestnanec rezortu vnútra. Minister v tejto súvislosti uviedol, že pri počte 50-tisíc zamestnancov rezortu je štatisticky možné, že sa takéto prípady vyskytnú.

Šutaj Eštok zdôraznil, že všetci štátni zamestnanci musia konať apoliticky a profesionálne. „Ako štátny zamestnanec musíte byť apolitický a vykonávať svoju pozíciu ako profesionál,“ dodal s tým, že ak budú existovať dôkazy o porušení zákona, rezort bude konať.

Vypočúvajú novinárov

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) medzitým informovalo o predvolaní svojej reportérky Karolíny Kiripolskej na výsluch. Podľa ICJK ju vypočul námestník žilinského krajského prokurátora Martin Kováč, pričom dôvodom bol jej článok o aktivitách občianskych združení AllatRa a Tvorivá spoločnosť. „Výsluch reportérky vnímame ako snahu o zastrašenie a pokus štátnej moci odradiť novinárov od práce na témach verejného záujmu,“ uviedlo ICJK.

Česká novinárka Kristína Ciroková, ktorá je v prípade podozrivá, bola predtým vypočutá prokurátorkou Luciou Pavlaninovou, ktorá podľa medializovaných informácií udržiava so sektou kontakt.

Návrh na disciplinárne konanie

Prokurátorka Lucia Pavlaninová vydala stanovisko, v ktorom poprela akékoľvek spojenie s organizáciami AllatRa alebo Tvorivá spoločnosť. Zároveň oznámila, že sa vzdáva funkcie vedúcej prokurátorky oddelenia trestného boja proti organizovanému zločinu na Krajskej prokuratúre Žilina.

Žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh sa však rozhodol podať na Pavlaninovú disciplinárny návrh. Urobil tak po preskúmaní dozorového spisu, ale aj „dôslednej analýze všetkých doposiaľ zverejnených indícií o prejavoch sympatií k subjektom AllatRa a Tvorivá spoločnosť z jej strany“, uviedol vo vyhlásení.

Krajský prokurátor skonštatoval, že „postupom prokurátorky spočívajúcom v neoznámení skutočností, ktoré mohli mať vplyv na posudzovanie nezaujatosti prokurátora, mohlo dôjsť k naplneniu zákonných znakov skutkovej podstaty disciplinárneho previnenia“.

Balogh zároveň potvrdil, že spis bol predložený na preskúmanie generálnej prokuratúre.

Pozrite si archívnu reportáž o vyšetrovaní atentátu na premiéra zo 16. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok